Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novca ima dovoljno samo za polovinu zaposlenih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2010.

Izvor: Blic

Novca ima dovoljno samo za polovinu zaposlenih


Opština Pirot smanjuje pomoć iz budžeta Radiju

Lokalna vlast traži da se broj radnika prepolovi kako bi Radio postao atraktivniji za prodaju, jer ima zainteresovanih kupaca

Član Opštinskog veća i pomoćnik predsednika opštine za vanprivredu Boban Nikolić kaže da je sadašnji položaj Radija neodrživ i da ova radio-stanica u skladu s medijskom strategijom mora da se privatizuje i dobije vlasnika kao i drugi mediji.

– Kao osnivači, predložićemo Upravnom odboru da usvoji novi plan i program rada i novu sistematizaciju, što znači i da ćemo smanjiti iznos sredstava koje iz budžeta isplaćujemo za plate u Radiju. To podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih, i to bar za polovinu, kako bi se Radio učinio atraktivnijim za prodaju. Za nas je neprihvatljivo da i dalje izdvajamo velika sredstva za ovaj medij. Tražimo racionalizaciju. Opština je spremna da izdvoji sredstva za otpremnine u skladu sa zakonom. Činjenica je da opština više neće moći da finansira Radio Pirot kao dosad, jer smo ove godine izdvojili oko pet miliona dinara. Očekujemo da se sve to uradi do kraja godine, kada se i planira novi budžet opštine za narednu godinu – kaže Nikolić.

Ovaj medij raspolaže i poslovnim prostorom od 100 kvadrata u centru grada. U Radiju kažu da je bilo zainteresovanih, ali kad su im saopštili koje su njihove obaveze, od kupovine su odustajali.

– Šta će dalje biti sa Radio Pirotom, odlučiće naš osnivač. Moja su očekivanja da će se SO Pirot o tome izjasniti do kraja godine – rekla nam je direktorka i glavna i odgovorna urednica Radija Olivera Kitanović.

Zamenik urednika Slobodan Pejčić kaže da ne očekuje ništa posebno oko budućnosti radija.

– Zabrinut sam za svoju budućnost i egzistenciju, ako znamo kakve su sve dosadašnje privatizacije bile i kakvo je stanje u medijima posle toga. Ukoliko osnivač ne ponudi adekvatan socijalni program, mislim da će retko ko prihvatiti da ode iz radija – kaže Pejčić.

Sličnog misli i njegov kolega, rukovodilac Službe produkcije u Radio Pirotu Vladimir Ristić.

– Ranije je osnivač nudio socijalni program koji je bio smešan i neprihvatljiv. Za nekih 120.000 dinara otpremnine, koliko je nuđeno nekima od zaposlenih, niko nije prihvatio da ode, da izgubi posao i da ne može da se zaposli. Ranije su se neki od zaposlenih prijavili za odlazak, ali čekaju da vide o kojoj sumi novca je reč – kaže Ristić.

Dugogodišnja novinarka Radio Pirota Snežana Manić sa stažom od 24 godine kaže da nije za privatizaciju po svaku cenu i prodaju bilo kome.

– Dolazili su ovde potencijalni kupci i, koliko sam uspela da vidim, oni nisu iz sveta medija niti znaju ovaj posao. Mnogima od njih je bio cilj da se dočepaju našeg prostora u centru grada. Od lokalne samouprave očekujemo da urade isto što je uradila SO Valjevo sa Radiom Valjevo – da zajedno sa nama naprave strategiju šta hoće od Radio Pirota i prema tome odrede i broj zaposlenih koji koju mogu i treba da rade. Za ostale radnike uradio bi se socijalni program kojim će zaposleni koji se odluče da odu biti zadovoljni – kaže Manićeva.

Antrfile: Pomoć opštine lokalnim medijima

Opština Pirot je i ove godine iz opštinskog budžeta izdvojila novac za rad lokalnih medija. Regionalna TV Pirot je dobila 2,6 miliona dinara, TV “PI kanal” 2,1 milion, Radio Pirot dva miliona, nedeljnik “Sloboda” 1,7 miliona i Radio “Sport plus” milion dinara.

Pošto Radio Pirot nije privatizovan, opština je za ovaj medij do 1. novembra izdvojila 4,7 miliona dinara.

Zoran Panić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi