Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savez elita izdao je narod i to je uzrok naših problema!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 12. 2010.

Izvor: Pres

Savez elita izdao je narod i to je uzrok naših problema!


Oni nisu uradili svoj posao kako treba i međusobno su bliži jednidrugima nego narodu. Ostali smo bez znanja, bez inteligencije, bezslobodne, duboke i objektivne debate o svemu, svačemu i svakome



Novogodišnji intervju
Aleksandar Tijanić, novinar i Generalni direktor javnog servisa

Beograd - Novinar i generalni direktor Javnog servisa Aleksandar Tijanić u tradicionalnom novogodišnjem intervjuu za Press očekuje izbore u sledećoj godini, otkriva glavni problem Srbije i objašnjava zašto uvek propustimo priliku da uradimo nešto dobro po sebe.

- Ima li izbora u sledećoj godini?

- Naravno. Biraćemo između sanaderizacije i putinizacije. Mislim da globalizacija i demokratizacija nemaju šansi.

- Mislimo na političke izbore.

- Ne vidim između čega bismo, politički, mogli da biramo sledeće godine. Naime, kad je kriza, izbori često predstavljaju optički izlaz iz krize. Ako nije to, onda je proizvod omiljene srpske fiks ideje o poveravanju našeg spasa odabranom mesiji pod uslovom da taj spasilac od nas zahteva minimalni trošak, vreme, napor i odricanje.

- Brine li vas ravnoteža moći između dve najjače političke grupacije?

- Ni najmanje. Brine me ravnoteža nemoći Srbije da identifikuje sopstvenu bolest, sopstvenu konstrukcionu grešku u nama koja proizvodi krizu i kad je svet u prosperitetu. Srbija voli svoj patološki razlaz sa stvarnošću. Sem Tita, u vreme hladnog rata propustili smo svaku istorijsku priliku da poentiramo - tehnološku revoluciju, pad komunizma, raspad bivše zemlje, prednosti nad istočnom Evropom, i sada propuštamo da se prilagodimo neverovatnim promenama unutar sistema Evropske unije.

- Pa, izabrali smo Zapad za našu stranu sveta.

- To je pohvalno. Ali to što smo mi izabrali Zapad bojim se da ne obavezuje Zapad ni na koji način. Mi smo krenuli ka jednoj EU, a sad šefovi te grupacije ne daju slobodan ulaz građanima Rumunije i Bugarske, koje su punopravne članice, Nemačka odbija da plaća grčke račune, Britanija pušta Irsku u bankrotstvo, Danska i Holandija su pod udarom ksenofobične desnice, Mađarskom i Estonijom marširaju horde smeđih košulja, Merkelova je izjavom da je u Nemačkoj propao projekat multikulturalnosti označila sebe kao najrealnijeg evropskog političara decenije, Španija i Portugal se spremaju za vanrednu odbranu svojih sistema, svaka od članica donosi restrikcije građanskih sloboda u strahu pred terorizmom, Francuska silom izvozi Rome, Austrija ne dozvoljava islamske bogomolje, sveopšti je populizam u tamošnjoj politici. Nije to ona Evropa kakvu pamtimo i upitna je budućnost Evropske unije, kao najznačajnije evropske ideje dvadesetog veka. Bojim se šta ćemo zateći kad stignemo tamo gde smo krenuli.

- Optužiće vas da ste protiv našeg ulaska u EU.

- Dabogda ušli sutra, što se mene tiče. Pa, RTS je pre četiri godine istakao sebe kao „glas evropske Srbije“. Samo mi se čini neobično praktičnim da je, za promenu, bolje hvatati vetar nego pišati uz njega. Sve je vidljivo i dostupno znanju. Amerika mora da uredi svet do 2020. godine, ta godina je i nama poznata, to je poslednja decenija u kojoj će samovati kao ekonomska supersila. Do tada, Evropa mora da nađe način sinhronizacije sa islamom i gastarbajterima, da zadrži bar neke elemente uzajamne solidarnosti članica i da efikasnije rešava izazove terorizma i nuklearne histerije. Ako za svakoga nema dostojanstvenog mesta na ovoj planeti, videćemo ko će i kojim povodom prvi upotrebiti nuklearno oružje. A to neće biti ni Amerika ni Rusija.

- Zvučite kao pesimista?

- Pesimizam nikada nije dobio nijednu bitku. Sebe definišem kao optimističkog Kafku. Jasno je da naši problemi nisu prehlada, već leukemija. „Aspirini“ ne pomažu, reči su se izlizale, držanje zatvorenih očiju nije dobar način za pilotiranje navigacijom budućnošću. Ne može se baš svaka glupost, koje sami sebi pravimo, zaogrnuti dubokim značenjem. Kriza ni izdaleka nije ušla u svoju finalnu, ciljnu ravninu. Mi smo još na spirali, čiji jedan smer vodi u propast. Kad toga postanemo svesni, tačna dijagnoza uzroka srpske krize predstavljaće osnovnu polugu izlaska iz nje.

- Ima li ta dijagnoza definiciju, a da nije na latinskom?

- Mali čovek ispunjava svoj dug prema porodici, državi, deci i naciji. Ako ima posao, radi. Ako nema, nadniči. Šalje decu u školu. Uči ih da poštuju zakon, običaje, starije. Uliva im nadu. Možda noću plače, ali neće da klone. Njegovo nezadovoljstvo davno nije ideološko ili političko; ono je socijalno. Izdržaće sve dok siromaštvo ne pređe u bedu, nada u beznađe, a frustracija u poniženje. Kako onda glasa frustracija? Šta traži poniženje? Ne verujem u grdne socijalne nerede, ali se plašim tišine, pučkog muka. Uzrok srpskih problema? Savez elita koji je, na mnogo načina, izdao svoj narod. Oni nisu uradili svoj posao kako treba i međusobno su bliži jedni drugima nego narodu. Ostali smo bez znanja, bez inteligencije, bez slobodne, duboke i objektivne debate o svemu, svačemu i svakome. Mi smo, ovakvi, sopstveni rezultat, ali krivica među nama nije jednaka. Na domaćem političkom tržištu svaka makropolitička tema ili pitanje spoljne politike vredi dvostruko manje od unapređenja porodične, mikrosituacije. To je za bilo koju naciju zdravo.

- Pa, ko vama na RTS-u brani da otvorite studio takvim ljudima?

- Dajte mi odmah imena takvih ljudi. Često sa strahom pomišljam da je sve naše najbolje ili ispod zemlje ili smo ga, kao belo roblje, prodali drugim zemljama. Pa, gotovo sve je u Srbiji podeljeno po stranačkom principu. Svejedno u korist vladajućih ili opozicionih. Čim se uključe kamere, svaka njihova rasprava o greškama prošlosti ili o našoj dalekoj budućnosti pretvara se u pamflet sadašnjosti sa jasnim političkim ciljevima. Trebaće nam, ovakvima, još deset godina da izađemo iz devedesetih i da, tek onda, započnemo 21. vek.

- Opozicione stranke vas kritikuju da nisu dovoljno zastupljene u programima Javnog servisa?

- Oni mere podelu prostora na RTS tako što saberu državne aktivnosti sa vladajućim stranačkim aktivnostima i traže vremenski odnos jedan-na-jedan. Razumem ja njih, neki od njih imaju velika iskustva u upravljanju medijima, ali je moj posao da se držim između, pa koliko košta. Komično je, međutim, što kao proevropska stranka najavljuju da će, ako dođu na vlast, prvo smeniti mene, naravno sasvim nezakonito, pa ovladati RTS-om. Šta ćemo, u oba tabora postoje političari koji se prema srpskim medijima odnose kao Ekrem prema Vendi. Tako će i da prođu. Nekad me svrbe prsti što ne pišem za novine, ali lupim sebe po prstima, pa me prođe. Staviću sve to u knjigu. Moram.

- Koje pitanje biste, na kraju godine, kandidovali kao lični, a ne direktorski predlog za razmišljanje?

- Ako Evropa, silom prilika, mestimično postaje sebična i ksenofobična, ako su u ovoj finansijskoj krizi najbolje prošle zemlje kojima se upravlja, hm, čvrsto (BRIK - Brazil, Rusija, Indija, Kina), da li američka, državna dorada liberalnog kapitalizma istovremeno postavlja pitanje - je li nekadašnja verzija demokratije, kakvu smo teorijski poznavali, danas univerzalni odgovor na izazove ovog veka?

- Šta ćemo onda sami sa sobom u sledećoj godini?

- Pošteno prema nama samima. Da vidimo šta sami grešimo, pa da vidimo količinu krize koja je uvezena sticajem svetskih gibanja. Da pomognemo svakoj ugroženoj familiji. Da razbijemo savez elita. Da pružimo šansu inteligenciji. Da verujemo kako je sve ovo moguće, uprkos dokazima. Đoko Kesić Cane se sad žali što je ispao glup!

- Zašto je Stanko Subotić Cane obnovio svoje napade na vas?


- Cane nestane na nekoliko meseci, presadi kosu i onda, osveženog travnjaka, skviči kao prase kad god mu se neka istraga o novcu i mrtvima primakne. Videlo se da je u panici. Ostaje bez platforme u Crnoj Gori. U Srbiji je izvređao i žive, i mrtve, i stranke, i vlast, i pravosuđe, i medije. Ne objašnjava kako mu je DB dao licencu za cigarete u ono doba. Sad se žali što je ispao glup i što ga je neki srpski biznismen „uradio“ za tridesetak miliona. Neka se žali na prirodu. Ja sam tu proizvod sujete njegovog mentora, nekog bebe, koji mu piše tekstove i njegovih kompleksa. Optužuje me da reketiram Miškovića i uzimam milion godišnje da omogućim njegove poslove. Ja omogućavam poslove Miškoviću? Čoveku koji vredi nekoliko milijardi i utiče, kako kažu ambasadori, na stranke i srpske vlade. Treba biti gluplji od autora ovakve laži, pa verovati u nju. Tome dodaje i optužbu da sam Hombahu, šefu nemačkog VAC-a, tražio dva miliona da rešim njegove probleme u Srbiji? Da ja rešavam probleme Hombahu, bivšem ministru nemačke policije, čoveku koji na telefon i danas dobija šefove država i vlada po Evropi. Koliko znam, a znam, bar je sa trojicom srpskih premijera bio na „ti“. I sad, dođe Tijanić i kaže, daj dva miliona evra i ja ću ti rešiti sve po Srbiji što ti nisi uspeo sam. Ne samo da zvuči glupo. Jeste glupo. Ali, svakog stignu sopstveni krst i kosturi iz ormana.

- Tužili ste njega, ali i Verana Matića, direktora B92. Zašto?

- Jugoslav Ćosić ima prava na svoju verziju novinarstva. On može da zove Caneta u emisiju. Ali direktor i glavni urednik te male grčke stanice mora da konsultuje svog advokata i pita ga - da li Cane ima ijedan dokaz za svoje tvrdnje sem „ja vam kažem“. Pošto Veran nikada nije propustio nijednu priliku da učestvuje u hajci na mene, a pošto je sad prešao u grčki informativni sistem, tražim da odgovara po srpskim zakonima za emitovanje klevete i laži. Odšteta, kao što je pristojno, treba da bude na grčkom nivou.

Aleksandar Tijanić

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

08.03.

2013.

Bane [neregistrovani] u 09:25

Lazna elita

“Ulizice – to su za mene najgori ljudi na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. Oni podržavaju svaku vlast, oni i jesu vlast, oni siju strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštri kao nož, kao psi vjerni svakoj državi, kao kurve nevjerni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njih bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrijednost.”-Meša Selimović...........................Odavno se svi pitamo da li Srbija ima svoju elitu. Kad se uopšte pomene reč elita, većina pomisli na onu estradno-političku koja puni stranice tabloida ili se vozi u blindiranim limuzinama. Svima nam je preko glave raznih mediokriteta koji zauzimaju sve vodeće pozicije u državi i društvu. Međutim prava elita, o kojoj ovde govorim, je ona duhovno-intelektualna i jedina prava koja zaslužuje da nosi takav naziv. Ona koja bi mogla da nastavi put Tesle, Pupina, Milankovića, Ruđera Boškovića, Njegoša, Andrića, Selimovića, Crnjanskog i ostalih intelektualnih gromada koje su umnogome zadužile našu naciju.
Nada Srbiji nije ukradena ekonomskom propašću, siromaštvom i razaranjima. Siromaštvo čovek može da preživi, pogotovo ako nije ni navikao na previše. Razorena kuća će se nekako popraviti. Nadu su oduzeli besomučna propaganda, kako domaća tako i strana, neverovatne laži kojima se građani Srbije bombarduju svakoga dana i to sa najviših mesta, bezočne obmane i prevare čijem bi “moralu” pozavideli čak i džeparoši i šibicari iz vozova koji su nekada prevozili naše gastarbajtere iz Nemačke i Austrije. Ključni instrumenti tih “istorijskih radova” su mediji – novine i televizija. Mediji javnosti Srbije umesto realnosti nude naučnu fantastiku. I to naučnu fantastiku koja, umesto mašte, budi bol i poniženje i osećanje stida.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi