Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji kao oglasna tabla vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2011.

Izvor: Danas

Mediji kao oglasna tabla vlasti


Uprkos nekoliko pozitivnih pomaka prošle godine, medijsku scenu Srbije ne očekuje napredak ni u 2011. godini

Beograd - Medijsku scenu u Srbiji, koju poslednjih godina karakteriše sve lošija situacija, ni tokom ove godine ne očekuje napredak. Prema rečima predstavnika medijskih udruženja, i u 2011. očekuje se teška ekonomska situacija, nova otpuštanja novinara i gašenja glasila, mali prihodi od oglašavanja i nastavak političkih i ekonomskih pritisaka na slobodu javne reči.



Najavljena medijska strategija, makar kao ideja, jedina je „svetla tačka“ kojoj se predstavnici sedme sile nadaju u narednom periodu, mada postoji određeni strah od toga kakva će rešenja ponuditi i da li će biti u skladu sa predlozima struke.

Što se tiče prethodne godine, predviđanja da će biti teža od 2009. uglavnom su se obistinila. Teška situacija je nastavila da se produbljuje, a ekonomski položaj novinara je još nezavidniji nego godinu dana ranije.

Kao pozitivne pomake predstavnici udruženja ocenjuju najavu medijske strategije, koja je ujedinila novinarska udruženja, odluku Ustavnog suda da je većina izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju neustavna, kao i efikasniju borbu protiv nelegalnih emitera.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kaže za Danas da bi najavljenom medijskom strategijom vlast mogla da da jasan odgovor kako vidi medijsku scenu i ima li nameru da je uredi u skladu sa evropskim standardima ili će „i dalje istrajavati u nameri da medije tretira kao svoju oglasnu tablu“.

- Pozitivno u prošloj godini je saznanje da je Milan Beko suvlasnik Večernjih novosti, kao potvrda da Srbija definitivno ima problem sa transparentnošću vlasništva u medijima. Mislim da nakon ovoga nema više prostora za odlaganje rešenja ovog pitanja - napominje Obradović.

On dodaje da je 2010. pojačana i kontrola raznih „centara moći“ nad medijima, a da je, generalno gledano, „najgore iza nas, a najteže pred nama“.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), ističe za naš list da „nema slobode štampe ako novinari žive u korupciji, siromaštvu i strahu“.

Kako ocenjuje, korupciju u Srbiji, kao ni materijalnu bedu u kojoj se nalazi većina novinara i redakcija, ne treba posebno dokazivati.

- Danas imamo poslušne i popustljive medije koji pišu isto. Slobodu štampe, pre svih, ugrožava politička vlast. U 2010. smo uspeli da oborimo 85 posto odredbi izmena Zakona o javnom informisanju, ali je donet novi neustavan akt - Zakon o elektronskim komunikacijama koji obesmišljava zakonsko pravo novinara da štite svoje izvore. Država tako povećava arsenal propisa kojim uslovljava ili zastrašuje novinare, a čini malo ili ništa da pomogne medijima da prežive - napominje Smajlovićeva.

Naša sagovornica ističe da „nema razloga da veruje da će 2011. doneti veću slobodu izražavanja ili pojavu novih medija, a kamoli veću raznovrsnost mišljenja“.

- Kod nas više nije reč o nedostatku istraživačkog ili analitičkog novinarstva, već je na delu gušenje slobode izražavanja. Ljudi na vlasti izriču veoma sporne, a lako osporive tvrdnje, koje u javnosti nema ko da ospori - naglašava predsednica UNS-a.

Antrfile : Mirković: Ne vidi se kraj krize

Saša Mirković, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), kaže za Danas da se kraj ekonomske krize u medijima ne vidi, kao i da će se ona produbiti i u ovoj godini. U prilog tome, on negativno ocenjuje potez Ministarstva trgovine i usluga, koje je preko noći i bez konsultacija sa radnom grupom donelo Nacrt zakona o oglašavanju, „koji će imati implikacija na prihode medija“.

„Novinarka Brankica Stanković je u nekoj vrsti kućnog pritvora, jer ima policijsko obezbeđenje. Ovo je obeshrabrujuće jer se država još nije adekvatno obračunala sa ključnim akterima o kojima je napravljen serijal Insajder“, naglašava Mirković.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi