Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Elitizam za sve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 02. 2011.

Izvor: Politika

Elitizam za sve


Radio Beograd 2 sutra slavi 53. rođendan


Dugo su se nad Srbijom prostirali talasi samo jednog programa Radio Beograda i nekoliko lokalnih stanica. Onda se, 9. februara 1958, oglasio Drugi program Radio Beograda, koji je na početku bio lakši i zabavniji od Prvog. Svojim opuštenijim tonom, razbijao je monolit spikerskog radija i, od sredine šezdesetih, otvorio prostor za prve rok i pop-emisije.

Posle mnogih promena i prenaseljavanja etra, danas je Drugi program opet drugačiji, ali sa potpuno novom definicijom. To je kanal kulture i umetnosti, koji spaja ozbiljnost sadržaja i medijski atraktivan pristup, pa njegova osnovna deviza glasi: elitizam za sve.

– U protekloj godini nagrađene su za kvalitet, što međunarodnim što domaćim priznanjima, radio-drama „Vetruškina ledina” Uglješe Šajtinca, emisija „Digitalne ikone” Tamare Vučenović i dokumentarac „Fascikle” Ljubice Ćetković, posvećen autističnoj deci – kaže Đorđe Malavrazić, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2.

– Na manifestaciji „Rođendan umetnosti”, koja svakog 17. januara povezuje sve glavne evropske emitere u zajednički talas, odlično nas je predstavljalo ostvarenje Ivane Stefanović „Duboki do”. A svakako hrabri činjenica da je za predstojeći festival „Pri Marulić” odabran rad „Noć” dvoje mladih autora, Jovane Papović i Jakova Munižabe, koji su pobedili na studentskom konkursu Radio Beograda 2 „Neda Depolo” za kreativni doprinos radio-izrazu.

U celini, to je program izrazitih ljudi radija, koji svojim autorskim pečatom obeležavaju emisije kao što su „Put svile”, „Riznica”, „Kulturni krugovi”, „U prvih pet”, „Govori da bih te video”, „Grad”, „Agora”, „Kod Pelikana”...

Na frekvenciji 97,6 MHz su (subotom, u 19 sati) i prenosi koncerata iz Metropoliten opere u Njujorku.

 Veliki entuzijasti radija, dr Dragoljub Pokrajac i Dragoslav Simić pronašli su u tonskom arhivu Nemačkog radija u Visbadenu sedam kapitalno važnih snimaka iz naše međuratne istorije, među njima i prenos sahrane kralja Aleksandra, i predstavili ih na ovom programu.

 Ukratko, jedna stara, loša izreka mogla bi da dobije svoju dobru parafrazu: „Kad čujem reč kultura, ja otvorim radio”.

Povodom 53. rođendana Radio Beograda 2, koji će svečano biti obeležen sutra u podne u Kamenoj sali naše najveće radijske kuće, Đorđe Malavrazić takođe kaže:

– Za Radio Beograd 2 put ka publici je, indikativno, stalna vožnja u kontrasmeru. Naš program privlači najviše slušalaca vikendom i u popodnevnim, pa i večernjim terminima, verovatno zato što zahteva nepodeljenu pažnju.Poseban ugled ovom programu danas daje nagrada „Nikola Milošević” dr Draganu Stojanoviću, ovogodišnjem dobitniku, sutra će biti uručena nagrada za delo „Energija sakralnog u umetnosti”, a prenos svečanosti počinje u podne, pa uključite radio!

Lj. Petrović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi