Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kompanija Novosti pozvala zaposlene da se do kraja septembra prijave za otpremnine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 09. 2019.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

Kompanija Novosti pozvala zaposlene da se do kraja septembra prijave za otpremnine

Kompanija Novosti uputila je danas javni poziv zaposlenima da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak. Za Cenzolovku je potvrđeno da je poziv otvoren do 30. septembra.

U iščekivanju zvaničnog odgovora na ponudu vlasnika firme „Media 026“ Bobana Rajića za kupovinu Kompanije Novosti za oko 300 miliona dinara, ta kompanija, koja je, pored ostalog, izdavač Večernjih novosti, povukla je danas potez koji bi trebalo da rezultira smanjenjem broja zaposlenih i time, može biti, novom vlasniku uštedi truda.

Javni poziv zaposlenima da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak upućen je danas u prepodnevnim satima, a mogućnost da dobiju stimulativnu otpremninu zaposleni u Kompaniji Novosti, kako se navodi u dopisu, imaju do kraja ovog meseca.

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) i predsednica ogranka tog sindikata u Kompaniji Novosti Dragana Čabarkapa kaže za Cenzolovku da su se sindikati u toj kompaniji oduvek zalagali da se pitanje viška zaposlenih rešava kroz javne pozive za dobrovoljni odlazak i da zato pozdravlja potez svoje matične kuće.

„Svesni smo da u kompaniji ima viška zaposlenih, ali smo isto tako svesni i da će, u slučaju da Novosti posle prodaje dobiju novog vlasnika, sigurno doći do korekcije broja zaposlenih. Iz tog razloga, ovaj javni poziv smatram dobrim potezom jer smo se za takav način rešavanja pitanja tehnološkog viška zalagali i 2006. godine“, navodi Čabarkapa.

Ona kaže i da u današnjem dopisu to ne stoji, a ni ona nema saznanja o tome koliki bi za menadžment bio „poželjan broj“ zaposlenih koji će se prijaviti za otpremninu do 30. septembra. Kompanija Novosti, prema njenim rečima, trenutno ima 324 zaposlena.

„Onima koji žele da se prijave za dobrovoljni odlazak nudi se iznos u visini prosečne bruto plate u poslednja tri meseca za svaku godinu radnog staža, uz mogućnost da se ta stimulativna otpremnina pojača i sa dve ili tri plate pride“, kaže predsednica SINOS-a.

Na pitanje kako će se rešavati pitanje viška zaposlenih ukoliko se do roka koji je dao menadžment ne prijavi željeni broj ljudi, Čabarkapa ističe da se to pitanje ne može rešavati bez sindikata i mimo kolektivnog ugovora.

„SINOS će insistirati na tome da ovakav poziv bude više puta ponovljen kako bi priliku da firmu napuste uz otpremninu dobili i oni kojima zbog godina staža ili nečeg drugog trenutno ne odgovora da se dobrovoljno prijave kao tehnološki višak“, kaže predsednica SINOS u Kompaniji Novosti.

Napominjući da o mogućoj prodaji Kompanije Novosti biznismenu iz Vučaka kraj Smedereva „zna koliko i drugi“, Dragana Čabarkapa navodi da je ipak najviše zainteresovana za budući položaj zaposlenih i da u tom smislu „sindikat neće dozvoliti da se položaj zaposlenih pogorša, kao što je to bilo slučaj s drugim medijima, posebno lokalnim, koji su dobili nove vlasnike“.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

05.09.

2019.

Fert gredica [neregistrovani] u 16:58

Iskoristite dobru ideju

Poštovana gosp. Ćabarkapa, ako je dobrovoljan odlazak dobra ideja za koju se zalažete, bilo bi časno da se prvi prijavite!

Odgovori
uto

03.09.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:55

FALS INFORMACIJA

Ovo vam je pogresna informacija! Ponuda za otpremninu je 1/3 bruto zarade, sto je tri puta manje nego sto ste napisali. Nemojte obmanjivati kolege!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi