Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Konkurs za novinarske nagrade "Cvet jednakosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

29. 12. 2021.

Autor: UNS/Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice Izvor: Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice

Konkurs za novinarske nagrade "Cvet jednakosti"

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice raspisuje konkurs za novinarske nagrade "Cvet jednakosti" za medijske priloge koji se bave temama invalidnosti, promocijom aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. Konkurs traje od 29. decembra 2021. do 25. februara 2022. godine.

Nagradom „Cvet jednakosti“ afirmiše se socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu se njihovi potencijali, dostignuća, prava,inkluzivni pristup i kreativnost.

Prilozi za konkurs trebalo bi da podstaknu pozitivne promene ustavovima ljudi, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova zaveću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Nagrade će biti dodeljene 18. marta 2022. godine u okviru manifestacije „Kikini dani“.

Uslovi konkursa

Na konkurs se mogu prijaviti autori priloga koji su državljani Srbije, koji žive i rade na teritoriji Srbije i moraju imati najmanje 18 godina.

Radovi moraju biti objavljeni u medijima u Srbiji koji su upisani u Registar medija i potrebno je da imaju vidljivo obeležje medija u kome su objavljeni. Svaki učesnik može konkurisati sa jednim radom, koji je objavljen u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Uz rad dostaviti popunjen prijavni formular (koji možete preuzeti u prilogu) i kratku biografiju autora. Pisani radovi koji se šalju poštom ili i-mejlom moraju biti skenirani u .pdf formatu.

Radovi objavljeni na veb-u koji se šalju poštom, moraju biti narezani na DVD sa navođenjem linka za taj rad. Uz tekstove objavljene na veb-u koji se dostavljaju se i-mejlom, potrebno je navesti link za taj članak na internetu.

Nagrade

Nagrade će biti dodeljene za najbolji rad u svim kategorijama i po jedna nagrada za svaku od četiri kategorije – televizijski prilog, radijski prilog, internet i prilog u štampi. Žiri zadržava pravo da u slučaju nezadovoljavajućeg kvaliteta radova ili neprijavljenih radova ne dodeli nagradu u nekoj od kategorija. Nagrade dodeljuje stručni žiri koga čine novinari.

Nagrade po kategorijama podrazumevaju jednak novčani iznos i plakete, dok će autoru najboljeg rada u svim kategorijama biti dodeljena i statua „Cvet jednakosti“.

Način i rok za dostavljanje radova

Radovi se mogu dostaviti poštom na adresu:

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, Ulica Kneza Lazara broj 2, 31000 Užice, sa naznakom - Za novinarski konkurs „Cvet jednakosti“ ili i-mejlom na adresu rcosiue@gmail.com (u Subject i-mejla upisati - Za novinarski konkurs „Cvet jednakosti“).

Radove dostaviti najkasnije do 25. februara 2022. u 15 časova. Radovi pristigli posle navedenog roka neće biti razmatrani. Za dodatne informacije osoba za kontakt je Biljana Subotić, kontakt telefoni: 031/500-122 i 060/690-96-91

„Kikini dani“

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, u znak sećanja na Tijanu Petrović – Kiku, organizuje manifestaciju „Kikini dani“. Tijana je bila dugogodišnja portparolka i aktivistkinja Udruženja. Rođena je 1985. godine u Užicu gde je i živela i radila sve do februara 2013. godine kada nas je prerano napustila. Zalagala se za promovisanje i upotrebu adekvatne terminologije, zagovarala socijalni model invalidnosti i njegovo sprovođenje u praksi, kao i za inkluzivni pristup osobama sa invaliditetom u društvu, u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Njen veliki doprinos je i u zastupanju koncepta tzv. „univerzalnog dizajna“, koji se odnosi na pristupačnost svih javnih površina iobjekata osobama sa invaliditetom. Rezultati njenog angažovanja prevazilazili su okvire lokalne zajednice i imali su veliki uticaj na kompletno srpsko društvo. Do dana kada nas je prerano napustila, februara 2013. godine, Tijana je svakodnevno sprovodila svoju misiju i misiju Udruženja - unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i stvaranje jednakih mogućnosti za njih u društvu. Namera nam je da i dalje negujemo i sprovodimo Tijanine ideje, a jedan od načinaza to je i konkurs koji smo raspisali. Zbog toga, ali pre svega zbog sećanja na našu Kiku, želimo da konkurs za novinarsku nagradu „Cvet jednakosti” i manifestacija „Kikinidani”, koja će se deveti put zaredom održati u martu 2022. godine, postanu tradicija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi