Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Kako da ostanete bezbedni dok izveštavate sa protesta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

15. 03. 2021.

Kako da ostanete bezbedni dok izveštavate sa protesta

Thomson Media je razvio kurs koji će vam pomoći da se pripremite za izveštavanje sa protesta i znate kako da reagujete ukoliko oni postanu nasilni. Ovaj kurs nudi praktične savete o tome kako da ostanete bezbedni tokom protesta, kako da komunicirate sa policijom i šta da učinite ukoliko ste uhapšeni.

U poslednjih nekoliko godina broj nasilnih protesta u regionu se povećao, kao i broj incidenata protiv novinara koji izveštavaju sa njih. Novinare nisu napadali samo nezadovoljni građani, već i pripadnici policijskih snaga i zbog toga je od ključne važnosti da budu dobro pripremljeni i bezbedni na svom zadatku.

To je težak zahtev za novinare koji  su navikli da na prvo mesto stave priču, a razmišljaju o bezbednosti naknadno! Ali, znati kako da pročitate gomilu i prepoznate potencijalno opasne situacije pre nego što se dese može vam spasiti život!

U saradnji sa Natašom Kovačev, iskusnom novinarkom koja je izveštavala sa mnogih protesta u zemljama Zapadnog Balkana i Evrope, i timom međunarodnih i regionalnih stručnjaka Thomson Media je razvio kurs koji će vam pomoći da se pripremite za izveštavanje sa protesta i znate kako da reagujete ukoliko oni postanu nasilni. Ovaj kurs nudi praktične savete o tome kako da ostanete bezbedni tokom protesta, kako da komunicirate sa policijom i šta da učinite ukoliko ste uhapšeni.

Međutim, fizička bezbednost nije jedina na koju treba misliti: izuzetno je važno da pre odlaska na teren osigurate svoju opremu, kao i da znate kako da brinete o svom mentalnom zdravlju kada se priča završi. 

Šta ćete naučiti

• Zašto je izveštavanje o protestima postalo jedan od najrizičnijih poslova u novinarstvu;

• Kakva je pozicija Zapadnog Balkana u pogledu bezbednosti novinara koji izveštavaju o protestima u poređenju sa ostatkom sveta;

• O opasnostima sa kojima se možete suočiti kada izveštavate sa nasilnih protesta;

• Da planirate pre izlaska na teren - čega treba biti svestan, šta poneti sa sobom i koja zaštitna oprema bi vam mogla zatrebati.

• Kako da se nosite sa suzavcem, na koji način da se obratite policiji i šta da radite u slučaju stampeda;

• Svoja zakonska prava - šta, kao novinar, možete da snimate ili fotografišete i šta policija može, a šta ne može da traži od vas;

• Tehnike digitalne zaštite – kako da zaštite telefon ili računar, i kako zaštititi i šifrovati komunikaciju;

• Kako da umanjite stres i da prepoznate znakove koji ukazuju da je vreme da zatražite pomoć́ od stručnjaka.

Saznajte više o kursu: Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Za više informacija o onlajn kursu i projektu u okviru kojeg se sprovodi kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić putem e-maila na majavn@thomsonfoundation.org

Onlajn kurs sprovodi Thomson Media u okviru projekta  Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj,  koji implementira BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH, Međunarodnom federacijom novinara, Unijom evropskih emitera  Centralnim evropskim univerzitetom Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope, Nezavisnim sindikatom novinara i medijskih radnika Makedonije i organizacijama BIRN Albanija i BIRN Srbija.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

01.06.

2021.

Anonimus [neregistrovani] u 14:04

Sjajno

Zapad priprema nove haose, a ujedno se pobrinuo da i oni uredno budu prenoseni na pravi nacin - jer ako se haos ne prenosi uzivo, nema ni poentu.

Odgovori
sre

17.03.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 11:23

Тависток

Најкорисније информације новинари би могли да добију у Институту Тависток, али пријем нових чланова је ограничен.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi