Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Konkurs za dodelu nagrada u oblasti borbe protiv seksualnog i rodnog nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

21. 02. 2011.

Konkurs za dodelu nagrada u oblasti borbe protiv seksualnog i rodnog nasilja

Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, objavljuje

KONKURS

za dodelu nagrada u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja

Za poseban doprinos ovoj oblasti dodeliće se nagrade u tri kategorije:

1. Nagrada novinaru/ki u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.
2. Nagrada novinskoj, radio ili televizijskoj kući za doprinos podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.
3. Nagrada za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju.

Uslovi i pravila konkursa:

I – PRAVO UČEŠĆA

1. Za nagradu novinaru/ki
Svi novinari/ke koji su objavili radove u medijima na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na njihov formalni status. Prijavu na konkurs može poslati sam kandidat/kinja, redakcija, medijska kuća, novinarsko udruženje ili organizacija civilnog društva. Na konkurs se šalju radovi (novinski tekstovi, radio ili TV prilozi) objavljeni ili emitovani u periodu od 1. januara do 31. decembra 2010. godine.
Potrebno je dostaviti kopiju objavljenog teksta sa podacima o autoru i datumu objavljivanja, snimak radio ili TV priloga sa podacima o autoru i datumu emitovanja.

2. Za nagradu novinskoj, radio ili televizijskoj kući
Sve medijske kuće koje rade na lokalnom ili nacionalnom nivou sa važećim dozvolama za rad (u slučaju elektronskih medija).
Potrebno je dostaviti spisak svih objavljenih/emitovanih novinskih tekstova, radio i TV priloga i kampanja od 1. januara 2009. do 31. decembra 2010. godine.
Potrebno je dostaviti, po izboru kandidata, i 10 novinskih radova (tekstova, radio ili TV priloga) iz ove oblasti koji su objavljeni/emitovani u ovom periodu, odnosno u poslednje dve godine. Za novinske tekstove potrebno je dostaviti original ili kopiju teksta sa podacima o autoru i datumu objavljivanja, za elektronske priloge potrebno je dostaviti snimak sa podacima o autoru i datumu emitovanja.

3. Za nagradu za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju
Sve medijske, produkcijske kuće, organizacije civilnog društva i samostalni autori/ke koje su u okviru svog rada proizvele dokumentarni film /dokumentarnu TV emisiju kojim konkurišu.
Potrebno je dostaviti DVD kopiju dokumentarnog filma/emisije proizvedenog u poslednje tri godine, od 1. januara 2008. do 31. decembra 2010. godine.

II – STRUČNI ŽIRI

Stručni žiri će pregledati dostavljene materijale i doneti odluku o nagradama. Odluka će biti donesena većinom glasova i objavljena na sajtu Ministarstva rada i socijalne politike.
Dobitnici/e će biti naknadno obavešteni o svečanom uručenju nagrada.

III – NAGRADE
Nagrade su novčane u sledećim iznosima:

1. Nagrada novinaru/ki u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja – 3500$, u dinarskoj protivvrednosti
2. Nagrada novinskoj, radio ili televizijskoj kući za doprinos podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja – 8000$, u dinarskoj protivvrednosti
3. Nagrada za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju – 8000$, u dinarskoj protivvrednosti.

IV – PRAVILA

• Tematske kategorije koje se uzimaju u obzir za nagrađivanje odnose se na oblast seksualnog i rodno zasnovanog nasilja sa posebnim naglaskom na porodično nasilje.
• Svaki novinar/ka, medijska, produkcijska kuća ili organizacija civilnog društva na konkurs se prijavljuju samo jednom.
• Dostavljeni materijali se ne vraćaju učesnicima konkursa.
• Ako su materijali na manjinskim jezicima, kandidati su dužni da dostave prevod na srpski jezik.
• Učesnici konkursa šalju i popunjen prijavni prijavni formular, koji se preuzima sa sajta www.minrzs.gov.rs i www.gendernet.rs (u nastavku ovog dokumenta).
• Prijava na konkurs se dostavlja poštom do 31. marta 2011. godine, a radove pristigle nakon tog roka žiri neće uzimati u razmatranje.
• Prijave na konkurs sa novinskim tekstovima i elektronski prilozima (CD ili DVD) treba dostaviti na adresu Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Koče Kapetana 35, 11000 Beograd.
• Stručni žiri će razmatrati kandidature na osnovu doprinosa podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, ali neće zanemariti ni opšte novinarske kriterijume, uključujući uticaj, javnu korist, etičnost, originalnost, inovativnost i kreativnost, kao i da li se materijal može smatrati inicijatorom pozitivnih promena u društvu.
• Stručni žiri zadržava pravo da ne uzme u razmatranje dostavljeni materijal ukoliko nije u saglasnosti sa uslovima i pravilima konkursa.
• Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ zadržava pravo da koristi materijal nagrađenih kandidata za prezentacije i korišćenje u medijima, kao i za njihovo reprodukovanje u cilju daljeg promovisanja nagrade.

V – PRIJAVA

Popunjenu prijavu koja se nalazi u nastavku teksta odštampati i poslati zajedno sa konkursnim materijalom, sa naznakom kategorije nagrade na koju se odnosi.

Štampani prilozi.

Ako postoji mogućnost, potrebno je dostaviti originalni štampani tekst i kopije. Ukoliko to nije moguće, biće prihvaćena i kvalitetna kopija. Materijal slati u 5 primeraka.

Elektronski prilozi.

Radijski prilozi
treba da budu dostavljeni na CD-u u mp3 formatu. CD treba da bude jasno obeležen, sa imenom, adresom i telefonom kandidata odnosno medijske kuće, kao i naznakom dužine trajanja priloga. Materijal slati u 5 primeraka.

Televizijski prilozi treba da budu dostavljeni na DVD-u. DVD treba da bude jasno obeležen, sa imenom, adresom i telefonom kandidata, odnosno medijske kuće kao i naznakom dužine trajanja priloga/emisije. Materijal slati u 5 primeraka.

Dokumentarni filmovi/dokumentarne TV emisije treba da budu dostavljeni na DVD-u. DVD treba da bude jasno obeležen, sa imenom, adresom i telefonom kandidata, odnosno medijske/produkcijske kuće ili organizacije kao i naznakom dužine trajanja filma.
Materijal slati u 5 primeraka.

Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom, zainteresovani se mogu obratiti Projektu „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ na telefone: 011/3860 672 i 2422 684 ili elektronskim putem na srzn@minrzs.gov.rs

Detaljnije informacije i prijavni formular možete preuzeti ovde.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi