Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Počinje iznošenje dokaza po tužbi Mirjane Nikolić zbog otkaza u Radio Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

03. 03. 2021.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Počinje iznošenje dokaza po tužbi Mirjane Nikolić zbog otkaza u Radio Beogradu

U beogradskom Prvom osnovnom sudu sutra će početi iznošenje dokaza u postupku u kom skupštinski izveštač Mirjana Nikolić osporava otkaz koji je dobila pre skoro dve godine i traži da se vrati na posao u Radio Beograd.

Šta se dogodilo 16. aprila 2019. godine i da li je otkaz zakonit utvrđivaće sud godinu dana, koliko je predviđeno da prvostepeni postupak traje. Ono što se iz sudskih spisa zna je da je javni servis razlog za otkaz iskusnoj novinarki našao u dešavanjima iz samo jednog dana. 

Martinovićeva izjava

Mirjana Nikolić je tog dana izveštavala iz Narodne skupštine, uključivala se uživo u program, a zatim na svom radnom mestu u redakciji Prvog programa Radio Beograda radila na prilogu za „Novosti dana“ za koji je imala manje od sat vremena, piše u tužbi.

Prilog koji je pripremala za vesti sadržao je izjave tadašnje predsednice skupštine Maje Gojković i predstavnika poslaničkih grupa koji su kod nje bili na konsultacijama.

Kako je urednica Đurđica Dragaš Vukovljak mesecima ponavljala da treba da prati uređivačku politiku televizije, piše u tužbi, Nikolićeva ju je pozvala i pitala da li treba čekati i izjavu Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe SNS-a, pošto je TV ekipa RTS-a već otišla. Na odgovor da sama proceni, piše dalje u tužbi, novinarka je ostala i u Radio došla sa snimljenom Martinovićevom izjavom.

„Po dolasku u Radio napravljen je dogovor sa urednikom „Novosti dana“ Slobodanom Petrovićem, u prisustvu urednice Đurđice Dragaš Vukovljak, da pusti sve snimljene govornike“, piše u tužbi.

Nedugo zatim urednica je došla u kancelariju kod novinarke s pitanjem ima li snimak Aleksandra Martinovića, na šta je novinarka odgovorila da ima i ukazala da treba u kratkom roku da pripremi prilog, kada je, prema tužbi, Đurđica Dragaš Vukovljak počela da viče kako ima pravo da pita, da je urednik i da mora da zna gde je novinarka bila.

Rasprava novinarke i urednice je potrajala. U dva navrata, kako piše u tužbi, na poziv urednice, do radnog mesta novinarke dolazio je glavni urednik Prvog programa Radio Beograda Srđan Bošković.

„Bošković je došao u redakciju i počeo toliko glasno da viče da su ga čule i kolege iz drugih redakcija i zabranio tužilji da nastavi rad, uprkos tome što je tužilja sve vreme pokušavala da objasni da je tražene snimke izdvojila“, navedeno je u tužbi.

Prilog je po odluci glavnog urednika uradila druga novinarka, koja nije tog dana bila u skupštini, a Mirjani Nikolić je pozlilo. Izveštaj hitne pomoći koja je došla u redakciju da joj pruži pomoć, takođe je priložen sudu.   

Odgovor poslodavca

U odgovoru na tužbu JMU RTS navodi da je rešenje kojim je otkazan ugovor o radu zakonito, da su povrede radne obaveze i radne discipline, što se stavlja novinarki-reporterki na teret, regulisane Ugovorom o radu, Kolektivnim ugovorom za JMU RTS i Kodeksom o ponašanju zaposlenih.

„Tužilja nije pretrpela nikakve napade na njenu ličnost i integritet i nije bilo diskriminacije tužilje. Niko nije naterao tužilju na povređivanje radnih obaveza i radne discipline“, piše u odgovoru na tužbu u kojoj se osporava opis događaja od 16.4.2019. godine kako je naveden u tužbi.

U Obrazloženju Rešenja o otkazu ugovora o radu piše da je „po povratku sa radnog zadatka na pitanje urednika rubrike da li je snimila Aleksandra Martinovića šefa poslaničke grupe SNS, pošto se prethodno izjasnila da nema potrebe da ostaje na njegovoj konferenciji za novinare, imenovana drsko odgovorila da prekine da je ispituje gde je bila i šta je radila“.

Pitanje Vučiću

Za otkaz novinarki Mirjani Nikolić u Radio Beogradu javnost je saznala pre godinu i po dana, na okruglom stolu sudova časti UNS-a i NUNS-a, kada je pred brojnim novinarima koji su diskutovali o pravu na iznošenje ličnog stava ispričala kako je ostala bez posla u javnom servisu.

„Postavila sam pitanje, koje se nije svidelo Radio Beogradu, na konferenciji koja je išla uživo. Godinu dana terora sam proživela da bih dobila otkaz zbog neke nameštene svađe“ rekla je Nikolićeva tada pred učesnicima okruglog stola i navela da je pitanje bilo upućeno „svi znamo kome“.

U prepisci koja je posle okruglog stola usledila na sajtu UNS-a iz Prvog programa Radio Beograda negirali su da je Nikolićeva otkaz dobila zbog postavljenog pitanja, naveli su da je otpuštena godinu dana kasnije zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline - nesavesnog i nemarnog obavljanja radne obaveze, neprofesionalnog odnosa prema radu i nepridržavanja hijerarhije.

Novinarka je odgovorila da je upravo na okruglom stolu govorio advokat da je praksa poslodavca da, ukoliko mu se ne svidi javno istupanje novinara, nađe način da mu iz drugog razloga da otkaz i da se uglavnom pozovu na kršenje discipline.

Vežba u Nikincima

U julu 2018. godine Mirjana Nikolić je izveštavala sa vojne vežbe u Nikincima kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tada se, kako kaže, nadovezala na pitanje novinara N1 koji je tražio da Vučić odgovori hoće li podržati inicijativu opozicije za smenu Vjerice Radete zbog pogrdnog tvita o Hatidži Mehmedović.

„Počeo je da relativizuje i nije odgovorio, a ja sam onda pitala zašto ne odgovori. Počeo je da viče, da pita ko sam ja, da se predstavim, da skinem slušalice kad razgovaram sa njim. Rekla sam da ne vičem nego tako pričam. On je opet počeo da viče na mene i ja sam onda rekla ’au brate’. Moram da naglasim da se to u direktnom prenosu jedva čulo jer sam stajala dosta daleko od Vučića, ali su oni od toga napravili ćitav slučaj“, ispričala je Nikolićeva UNS-u.

Posle toga, rekla nam je Nikolićeva, jedno je vreme radila manje važne teme, zatim je ponovo počela da dobija ozbiljnije zadatke, ali se znalo, ništa nije bilo napismeno, da je zabranjeno da bude u istom prilogu u kojem je Vučić.

Ponovo je posle nekoliko meseci počela da izveštava iz Skupštine, sve do 16. aprila 2019. godine, dana o kom će se raspravljati na sudu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi