Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje po tužbi Nikole Petrovića protiv novinarki KRIK-a zbog promene sudije kreće ispočetka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

28. 10. 2022.

Autor: A. Derikonjić, D. Bjelica Izvor: UNS

Suđenje po tužbi Nikole Petrovića protiv novinarki KRIK-a zbog promene sudije kreće ispočetka

Promena sudije u postupku po tužbi nekadašnjeg direktora javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ Nikole Petrovića protiv novinarki KRIK-a Dragane Pećo i Vesne Radojević, uticalo je na to da nakon više od godinu dana trajanja ovo suđenje kreće iznova u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

 

Novi sudija Dragan Nešić je na današnjem ročištu zakazao za 23. decembar uvodna izlaganja i rekao da će tada odlučiti da li će ponovo saslušati one koji su dali iskaze ili će se čitati zapisnici.

„Predmet će početi da teče ispočetka“, rekao je Nešić i zaključio da ročište za mirenje nije uspelo i da se na tu temu neće vraćati.

Novinarke KRIK-a Dragana Pećo i Vesna Radojević došle su u Prvi osnovni sud, dok je tužilac Nikola Petrović dostavio preko advokata nalog za službeno putovanje i svoj nedolazak opravdao poslovnim obavezama.

Tužioca Petrovića u ovom sporu zastupa advokatska kancelarija Isailović, dok tužene novinarke brani advokat Kruna Savović.

Petrović je tužio novinarke KRIK-a zbog teksta "Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića". 

"Protiv novinarki KRIK-a Nikola Petrović podneo je privatnu krivičnu tužbu zbog navodnog izvršenja krivičnog dela `Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka`. Tužba je podneta uprkos činjenici da novinarke u istraživanju zbog koga su tužene nisu iznele podatke iz tužiočevog privatnog, već poslovnog života. O temi kojom su se bavile javnost ima opravdani interes da bude informisana, i novinarke su, vodeći se tim ciljem, o kompanijama objavile podatke koje potiču iz zvaničnih dokumenata", rekla je posle odlaganja ročišta Savović za sajt UNS-a. 

Novinarku Draganu Pećo je Petrović i ranije tužio. Zbog teksta objavljenog na portalu KRIK-a početkom 2019. godine "Nikola Petrović i supruga vlasnici dve nove vile vredne četiri miliona" tuženi su autori Pećo i Pavle Petrović. Kako kaže Pećo za UNS ovaj postupak je Petrović pravosnažno izgubio.

"Ovo nije prvi put da Petrović tuži novinare portala KRIK zbog navodnog izvršenja krivičnog dela `Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka`. Iz toga što se tužbe ponavljaju, a podrazumevaju pogrešnu interpretaciju pojma ličnih podataka, stiče se utisak da motiv nije sankcionisanje protivpravnog ponašanja novinara, jer njega, zapravo, nema, već gušenje slobode izražavanja kao prava ne samo novinara već i javnosti. I da, onda možemo reći da su u pitanju tužbe koje imaju SLAP karakter", dodala je Savović.

Na današnjem suđenju u publici su bili predstavnici UNS-a, NUNS-a, Reportera bez granica i novinari Cenzolovke.

Sudija Nešić je zatražio da se broj prisutne javnosti na narednom ročištu smanji na dve, najviše tri osobe, zbog male sudnice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi