Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Počelo suđenje za povredu časti, ugleda i prava ličnosti novinarke Nataše Miljanović Zubac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

16. 06. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Počelo suđenje za povredu časti, ugleda i prava ličnosti novinarke Nataše Miljanović Zubac

Zbog izrečenih neistina na televiziji Hepi i Pink kojima su joj povređeni čast, ugled i pravo ličnosti novinarka Nataša Miljanović Zubac tužila je Vojislava Šešelja u martu 2021. godine, a suđenje je počelo juče u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Advokat Natalija Bužek iz advokatske kancelarije Vladimira Todorića predložila je saslušanje stranaka i gledanje emisije „Dobro jutro Srbijo“, emitovane na televiziji Hepi 30. januara 2021. godine, i emisije „Novo jutro“ TV Pink od 12. februara 2021. godine.  

U navedenim emisijama, piše u tužbi, Šešelj je izgovarao neistine.

Za tuženog, inače uredno pozvanog, nije se pojavio niko. Tako je zabeleženo u zapisniku sa suđenja.

Umesto predsednika Srpske radikalne stranke i njegovog advokata u sudnicu je došla nekadašnja narodna poslanica Vjerica Radeta.

Iako je navela da ima punomoćje Šešeljevog branioca koji je odsutan zbog drugog suđenja, zaključak suda bio je da Radeta ne može da bude zamena jer nije advokat.

Radeti je dopušteno da u sudnici ostane kao predstavnik javnosti.

Na Radetin zahtev da joj se da tužba uz tvrdnju da je Šešelj nije dobio sudija Miloš Petrović odgovorio je da poseduje potpisanu povratnicu. To je dokaz, naveo je sudija, da je tužba uručena.

Sudija Petrović dodao je da će tuženom i njegovim advokatima u svakom trenutku omogućiti uvid u spise.

Tužbom je zatraženo da Šešelj na ime nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol Miljanović Zubac plati 300 000 dinara.

Na dve televizije on je u kratkom vremenskom periodu, navodi su iz tužbe, izneo neistinite činjenične tvrdnje i grube vrednosne sudove.

Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom izrekao je, između ostalog, kako je Miljanović Zubac „prostitutka“, ustvrdio kako je bila u emotivnoj vezi sa episkopom Grigorijem iz čega je izveo dalji zaključak da je to razlog samoubistva njenog supruga.

UNS je ranije pisao o tome da su Šešeljevu izjavu sa televizije Hepi preneli tabloidi „Alo“ i „Objektiv“ koje je Miljanović Zubac takođe tužila.

Početkom jula prošle godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je presudio da su odgovorna urednica i izdavač portala „Objektiv“ povredili ugled i čast novinarke Radio televizije Republike Srpske i obavezao ih da plate 150 000 dinara zbog nanošenja nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol.

Apelacioni sud u Beogradu je utvrdio i da je portal Alo povredio dostojanstvo novinarke Miljanović Zubac iznošenjem neistina. Zbog pretrpljene duševne boli za iste prenete reči portal Alo kažnjen je sa 70 000 dinara.

Novinarka je Vojislava Šešelja tužila i krivično i parnično.

Nataša Miljanović Zubac novinarka je Radio televizije Republike Srpske više od dve decenije.

Pre godinu dana zapaljen joj je automobil ispred kuće u kojoj stanuje u Trebinju. Policija do danas nije pronašla počinioce iako je utvrdila da je požar podmetnut.

Zbog bezbednosne procene da je ugrožena policija u Trebinju patrolira ulicom u kojoj živi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi