Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Srđan Škoro i Novosti od srede na sudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

26. 01. 2015.

Autor: UNS Izvor: D. B.

Srđan Škoro i Novosti od srede na sudu

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu u sredu, 28. januara, počinje suđenje po tužbi Srđana Škora, nekadašnjeg šefa deska „Večernjih novosti“, za nezakonito premeštanje u list „Sport“, koje je usledilo posle njegovog gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a na dan inaugurisanja Vlade Srbije.

 

U tužbi se navodi da razlozi za premeštaj Škora sa mesta šefa deska „Večernjih novosti“ na poslove pomoćnika odgovornog urednika lista „Sport“ posle javnog istupa 27. aprila prošle godine nisu konkretni, već naprotiv „nedozvoljeno uopšteni i neproverljivi“ i da „samo prikrivaju šikanozni i kazneni karakter premeštaja“.

Razlozi koje su Novosti navele za premeštaj Škora u drugu redakciju su „izmenjene okolnosti“ i „potreba procesa i organizacije rada“.

„Tužiočev premeštaj je motivisan razlozima koji nisu u domenu radno-pravnog odnosa i stvarno predstavlja kaznu za njegov istup u javnosti i njegovo mišljenje izneto tom prilikom, što je u suprotnosti i sa izričitom odredbom člana 6 Kolektivnog ugovora kod tuženog, koja novinaru garantuje pravo da izražava mišljenje o svim pitanjima od javnog interesa i zabranjuje otkaz, smanjenje plate ili promenu položaja u redakciji zbog mišljenja iznetog u skladu sa propisima i pravilima novinarske profesije“, navodi se u tužbi.

U tužbi stoji da je 9. maja 2014. godine Škoro „usmeno smenjen“, izbrisan iz impresuma Novosti, a zatim aneksom ugovora o radu premešten u list „Sport“ koji je pred gašenjem, na poslove koje nikada nije radio, za zaradu koja je niža od novinarske zarade u Novostima.  

U odgovoru na tužbu navodi se da je tužba neblagovremeno podneta, odnosno da je istekao zakonski rok za njeno podnošenje, da je nepotpuna jer ne sadrži  konkretan dokaz da je premeštaj kazna za javni istup na RTS-u i da je sastavljena na latiničnom pismu umesto ćiriličkom koji je u službenoj upotrebi u parničnom postupku.

Novosti odbacuju da se radi o nezakonitom premeštaju s obzirom na to da je u ponudi za premeštaj naveden zakonski osnov „Zbog potrebe procesa i organizacije rada...“ i da se radi isključivo o ličnom stavu tužioca da se radi o „nedozvoljeno uopštenoj i neproverljivoj“ formulaciji.

U odgovoru na tužbu odbacuje se da je premeštaj odmazda i da kaznenu prirodu premeštaja opovrgava izjava direktora Kompanije Novosti Ratka Dmitrovića koji je UNS-u rekao da je postavio Srđana Škora za šefa deska i da se sa većim delom onoga što je na RTS-u rekao slaže.

„Tužilac je premešten na radno mesto koje u potpunosti odgovara njegovoj stručnoj spremi“, navodi se u odgovoru na tužbu i dodaje „jasno se vidi da je mesto pomoćnika urednika zapravo iznad mesta šefa deska, te je time tužilac praktično unapređen“.

Srđana Škora u sudskom postupku koji počinje u sredu zastupa advokat UNS-a Zoran Lakićević, a Kompaniju Novosti advokatska kancelarija Fila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi