Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštavanje sa suđenja  |  Završne reči Milana Jovanovića: Presuda da pokaže da zločin ne može ostati nekažnjen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštavanje sa suđenja

01. 02. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Završne reči Milana Jovanovića: Presuda da pokaže da zločin ne može ostati nekažnjen

Odbrana Dragoljuba Simonovića, okrivljenog da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas je podnela čak četiri zahteva za izuzeće sudije, ali su oni odbijeni. Izricanje presude se približava, jer se na današnjem ročištu odmaklo i sa završnim rečima koje su izneli tužilac i oštećeni, kao i advokatica oštećenih.

Posle niza zahteva advokata bivšeg čelnika opštine Grocka koji su pokušali sudiju da na svim instancama isključe danas iz ovog postupka, zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, oštećeni novinar Milan Jovanović i Jela Deljanin, kao i njihova advokatica Ana Matić Alimpijević izneli su završne reči.

Novinar Žig infa Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin prvi put su u sudnici govorili kakve posledice imaju posle dve godine od noći kada im je u podmetnutom požaru izgorela imovina i šta im je ta vatra, iz koje su pukom srećom pobegli, odnela. Oboje su izrazili veru da pravda neće biti slepa, a da će presuda za optužene biti osuđujuća.

Spokojan san izgubljen

„Uplakani, uplašeni stojite u spavaćici i posmatrate kako plamen proždire sve što imate, a vi ste nemoćni da bilo šta uradite. Oko vas se širi miris paljevine. Odjedanput shvatite da ste beskućnik. Odjedanput nemate nijednu svoju stvar, morate da budete na teretu drugih, nosite tuđu garderobu, spavate u tuđoj kući“, rekla je supruga novinara.

Jela Deljanin je podvukla da nisu materijalne stvari te koje nedostaju već uspomene – „fotografije koje nikada nećete pogledati, a podsećaju na davne i srećne trenutke, na detinjstvo, mladost, decu, unuke“. Spokojan i miran san, navodi, izgubljen je. „Ne želim to ni optuženima, niti njihovim porodicama“, naglasila je.

U završnim rečima se novinar Jovanović osvrnuo na ceo sudski postupak, uz ocenu da se odbrana bavila proceduralnim pitanjima i nastalom materijalnom štetom, a da nije čuo niti jednu reč negiranja krivice. „Odbrana se više trudila da utvrdi koliko je supruga imala zavesa i goblena, nego da odagna sumnju da je Simonović nalogodavac zločina koji mi je pričinjen“, kazao je on.

Novinar portala Žig info smatra „da nije veliko i značajno novinarsko ime“ i da zapravo „niko ne bi čuo za njega da mu kuća nije zapaljena“. „Žig info je mali medij koji se ipak usudio da pisanjem dirne u osinje gnezdo i interese nekih velikih igrača, većih i od samog Simonovića. Zato je važna presuda koju ćete doneti – da pokaže da se istina ne može ućutkati, da ne sme da postoje nedodirljivi, da zločin ne sme ostati nekažnjen“, naveo je Milan Jovanović.

Najveća bol za Jovanovića su „strašne“ posledice koje trpi njegova žena od te noći. „Ona više ne spava noću. Slušam njene korake na terasi, pretrne od straha na svaki šum. Od jake i zdrave žene postala je srčani bolesnik, koji se leči na neuropsihijatriji. To je ono što me danas boli“, naveo je.

Pakleni plan

Advokatica oštećenih Ana Matić Alimpijević iznela je da su u jesen 2018. godine okrivljeni Dragoljub Simonović i Vladimir Mihailović „skovali plan u kafani, na porodičnom slavlju“.

„Ne smemo zaboraviti da su bliski prijatelji, da je Simonovićeva ćerka kuma sa Mihailovićima, a što se kaže u narodu 'kum nije dugme’. Kad stariji kum zatraži da mu mlađi kum u nečemu pomogne, ko to može da odbije. Naročito ako je stariji kum predsednik opštine i poslodavac kumice, a mlađi kum pripadnik elitne interventne brigade MUP-a“, rekla je ona.

Cilj je bio, navela je advokatica novinara, da se ućutkaju novinari Žig infa, te da je sve počelo još u oktobru 2018. godine kada je Željku Matorčeviću, uredniku tog portala „razbijen nos na ulici“, a da za to još niko nije odgovarao. „Kako ni polomljen nos nije naterao Željka Matorčevića da ugasi portal, prešlo se na kovanje paklenijeg plana. Da, baš paklenog. Od više hiljada stepeni celzijusovih“, rekla je ona.

Zamenik tužioca Predrag Milovanović naglasio je da se ovaj slučaj treba sagledati u kontekstu položaja novinara i medijskih radnika, te da je nastao posle višegodišnjeg sukoba koji su Simonović i Jovanovića imali zbog istraživačkih tekstova na portalu Žig info, a da je za sve to bilo i potvrda na sudu.

„Odbrana je osporavala da je Milan Jovanović novinar, a Žig info medij. Pokušala je da banalizuje štetu osporavanjem izveštaja sudskih veštaka. Prešlo se na sekundarnu viktimizaciju žrtvi nipodoštavanjem da se stvari mogu reparirati, a ne menjati, da se garaža ne mora rušiti koja je bila epicentar požara“, rekao je tužilac.

Među okrivljenima, tužilac je za sve našao olakšavajuće okolnosti, osim za bivšeg predsednika opštine Grocka Simonovića za kojeg je rekao da je sa umišljajem, direktno naložio paljenje automobila novinara kako bi se novinar zastrašio, te da je njegovo ponašanje „cinično, ironično, bez empatije“ prema oštećenima. Za Dragoljuba Simonovića, tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od osam godina.

Drugooptuženi Vladimir Mihailović, ocenio je tužilac Milovanović, kao aktivni pripadnik MUP-a zloupotrebio je uniformu, ponizio službu. Predložio je da mu sud izrekne kaznu od pet godina zatvora. Za Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je direktni izvršilac napada i kojem se sudi u odsustvu, predložio je kaznu od šest godina zatvora, ističući da je on višestruko osuđivan, te da je u tom trenutku imao 25 godina, a da je pokazao nepoštovanje suda.

Još pokušaja za isključenje sudije

Jedan od advokata bivšeg čelnika opštine Grocka Viktor Gostiljac je pred početak današnjeg suđenja, uz petnaestominutno kašnjenje, doneo pisani zahtev za izuzeće sudije Slavka Žugića. Posle pauze, sudija je ovaj zahtev odbio, ali i još dva za njegovo izuzeće koja su u međuvremenu od advokata odbrane stigla.

U zahtevima za izuzeće, pročitao je sudija, on se ponovo optužuje za pristrasnost, ali i za niz navodnih nezakonitosti u vođenju ovog krivičnog postupka. Zahteve za izuzeće sudije ranije je, podsetimo, tražila i advokatica drugooptuženog Vladimira Mihailovića, ali su i oni odbačeni.

Zbog ovakvih odluka odbrana Simonovića se oštro usprotivila, te je iznela da je jasno da se postupak „ubrzava“ kako bi se što pre donela presuda u odnosu na Simonovića i Mihailovića. Ovi advokati tražili su i da se vodi jedinstven postupak sa trećeoptuženim Igorom Novakovićem, koji je prethodno razdvojen. Kada je i taj predlog sudija odbio, oni su tražili po četvrti put izuzimanje sudije, ali je i takav zahtev odbačen.

Advokat Gostiljac je odbacio pisanje medija da odbrana odlaže sudski proces do penzionisanja sudije, sredinom marta, da bi postupak počeo ispočetka. „Opstrukcija postupka ne postoji, mi insistiramo na njegovom kvalitetu“, rekao je advokat Simonovića, te je predvideo da će prvostepena presuda „biti oborena“, bila ona oslobađajuća ili osuđujuća, upravo zbog načina na koji se postupak vodi.

Sledeće ročište na kojem će advokati odbrane i okrivljeni izneti završne reči zakazano je za 11. februar u 12 sati u zgradi Palate pravde.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

02.02.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 07:35

Užas

Дао бих и ја свој коментар, али, имам кућу. Резервну немам. А закон, па зна се кога закон штити. Новинаре сигурно не.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi