Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neosnovana kazna listu “Zrenjanin”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

09. 02. 2012.

UNS: Neosnovana kazna listu “Zrenjanin”

Udruženje novinara Srbije (UNS) začuđeno je presudom Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je list „Zrenjanin“ zbog objavljenog teksta pravosnažno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 74.900 dinara ne računajući kamate. Sud je ocenio da je tekstom “Lažirali saobraćajke da bi naplatili osiguranje” sa podnaslovom “Uhapšena i četvorica saobraćajnih policajaca” objavljenim u ovom listu 03. februara 2011. godine, “povređeno pravo ličnosti, ugleda i časti“.

U spornom tekstu list “Zrenjanin” preneo je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova od 1. februara 2011. godine o akciji suzbijanja korupcije koju su vodili MUP Srbije i Policijska uprava u Zrenjaninu u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Zrenjanina. Sve činjenice koje su navedene u tekstu postoje i u saopštenju koje je izdao MUP Srbije i nema nijedne nepotpune ili netačne informacije koja bi mogla da povredi pravo ličnosti i da prouzrokuje duševni bol zbog povrede ugleda, dostojanstva i ličnog integriteta.

Tužba Ranka Popovića (jednog od uhapšenih u pomenutoj policijskoj akciji) protiv “NIP Zrenjanin”, izdavača lista “Zrenjanin” za naknadu nematerijalne štete za duševne bolove, Viši sud u Zrenjaninu dva puta je odbio (presude donete 6. septembra 2011. i 22. novembra 2011. godine). Međutim Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je presudu Višeg suda, delimično usvojio tužbeni zahtev i obavezao list “Zrenjanin” da oštećenom isplati novčanu naknadu za pretrpljeni duševni bol.

UNS je iznenađen ovakom odlukom suda, pogotovo imajući u vidu član 82. Zakona o javnom informisanju koji kaže da novinar, odgovorni urednik i osnivač javnog glasila ne odgovaraju za štetu ako je neistinita ili nepotpuna informacija verno preneta iz dokumenta nadležnog državnog organa. Dakle u pomenutom slučaju redakcija je verno prenela saopštenje MUP-a Srbije i zbog toga ne bi trebalo da snosi nikakve posledice.

UNS podseća da su zbog ekonomske krize, pada tiraža i smanjenja budžeta oglašivača lokalni i regionalni mediji najugroženiji, da se ovakvom sudskom praksom njihov položaj dodatno otežava, ekonomski se iscrpljuju i oslabljuju, a novinari i urednici primoravaju se na autocenzuru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi