Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS upozorava da raste broj napada na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 11. 2020.

Izvor: UNS

Na Dan borbe protiv nekažnjivosti

UNS upozorava da raste broj napada na novinare

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije (UNS) sa žaljenjem ističe da su ove godine u Srbiji fizički napadi na novinare i medijske radnike u dramatičnom porastu u odnosu na prethodne.

Pretnje, govor mržnje, pokušaji diskreditacija i pritisci dolaze ne samo od centara moći, nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije zabeleženo od devedesetih godina prošlog veka.

UNS zato očekuje efikasno pokretanje, ali i okončanje sudskih procesa za ubistva i napade na novinare, čime će biti poslata nedvosmislena poruka da brojni slučajeve neće ostati nekažnjeni.

Paljenje kuće Milana Jovanovića decembra 2018. godine je najteži napad na novinara u poslednjih desetak godina zbog čega UNS smatra da će presuda u ovom procesu biti jasan pokazatelj kako se kažnjavaju nalogodavci i direktni počinioci za zločine nad novinarima.

UNS očekuje pravdu pred sudom za našeg kolegu Jovanovića kao pozitivnu i ohrabrujuću poruku za novinare, ali i čitavo društvo. Posle nesreće novinar Žig infa Milan Jovanović i njegova supruga Jelom Deljanin doživljavaju na procesu ponižavanje i maltretiranje, a pravosudni sistem ne poznaje dodatnu traumu koju na suđenju doživljavaju.

UNS traži da se pronađe napadač i rasvetli teški fizički napada na urednika Žig infa Željka Matročevića, koji je prethodio paljenju kuće Jovanovića. Matročević je napadnut u oktobru 2018. godine, a do danas se ne zna ko je naložio a ko mu je naneo teže telesne povrede.

Ove godine poništena je prvostepena presuda saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva našeg kolege pravda nije ostvarena. Očekujemo da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo.

Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, rasvetljavanje smrti Dade Vujasinović, pokretanje postupaka za 17 ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine.

UNS ističe da je ovu godinu obeležilo i drastično nasilje nad novinara i medijskim radnicima na demonstracijama u julu u Beogradu i očekuje da će tužilaštvo istražiti svaki slučaj.

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, UNS se pridružuje i pozdravlja akciju Međunarodne federacije novinare (IFJ), čiji je član, protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima, a za uspomenu na naše ubijene kolege, prijatelje, sigurnost i budućnost novinarstva.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine, podsetimo, usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara. Na taj dan, 2013. godine novinari francuskog Radija Frans internešnal (Radio France International) Žislen Dipon i Klod Verlon ubijeni su u Maliju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi