Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i SINOS: Novinarske organizacije iz NATO država da traže istragu za ratni zločin ubistva 16 civila u RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 04. 2012.

UNS i SINOS: Novinarske organizacije iz NATO država da traže istragu za ratni zločin ubistva 16 civila u RTS-u


Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) povodom 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a pre 13 godina, pozivaju novinarske asocijacije i sindikate iz država članica NATO da u svojim zemljama traže nezavisne istrage ovog ratnog zločina.

UNS i SINOS očekuju da Republičko javno tužilaštvo konačno utvrdi ko je sve u Srbiji i bivšoj Saveznoj republici Jugoslaviji odgovoran što nisu preduzete potrebne mere za bezbednost civila nakon najave iz sedišta NATO da je zgrada RTS-a legitimni vojni cilj.

UNS i SINOS ističu da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS i SINOS podsećaju da je na prošlogodišnjem zasedanju Skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) u Beogradu ova najveća novinarska asocijacija u Evropi pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obeležavanja 23. aprila Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombarovanju RTS-a.

Bombardovanjem RTS-a 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sila protiv medija u međunarodnim sukobima iako su oni civilni objekti i ne mogu biti vojni cilj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi