Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Agencija ne može da odlučuje ko će voditi novinarsko udruženje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 05. 2021.

Izvor: UNS

UNS: Agencija ne može da odlučuje ko će voditi novinarsko udruženje

Udruženje novinara Srbije (UNS) kategorički odbacuje i današnji, najnoviji pokušaj Agencije za sprečavanje korupcije da arbitrira u izborima za novo rukovodstvo najveće novinarske organizacije u Srbiji. Ponuda Agencije da na zahtev UNS-a rešava ko može da dođe na čelo Udruženja, u najmanju ruku je cinična.

Agencija za sprečavanje korupcije je prvo podržala kandidaturu svog doskorašnjeg funkcionera i državnog službenika za predsednika novinarske organizacije, a sada sugeriše da je pogodna da ocenjuje i Statut kojim UNS štiti svoju nezavisnost od uticaja vlasti.

Državna agencija ne vidi sukob interesa u ideji da javni funkcioner vodi udruženje čiji je posao da, između ostalog, kontroliše i istražuje kako javni funkcioneri vrše državnu vlast. Srećom, Statut UNS-a štiti nezavisnost novinarske organizacije od uticaja države i javnih funkcionera koje država postavlja i plaća.

UNS-u nije potrebna pomoć Agencije za sprečavanje korupcije da primeni sopstveni Statut, pa ni pomoć u tumačenju da li javni funkcioner može da bude biran za predsednika novinarskog udruženja. Statut UNS-a to zabranjuje.

Kandidaciona komisija UNS-a odlučila je na osnovu člana 20. Statuta UNS-a da direktor Doma kulture u Gračanici ne može da bude biran za predsednika UNS-a.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

24.05.

2021.

Zale [neregistrovani] u 22:10

!

Ne odlučuje Agencija ko će da vodi vaše udruženje,
Agencia daje mišljenje, po zahtevu jedne os stranaka, o tomer ko od prijavljenib kandidata može da bude u konkurenciji za predsednika koji će da vodi vaše udruženje.
Agencija je dala mišljenje, a vi, kao udruženje, tumačite to kako hoćete, a vinto u ovom teklstu tumečite onako kako to odgovara vašem sadšnjm rukovodstvu.
Dakle, ne odlučje Agemcija.
Odlučluje vaše članstvo. Na vama je da dozvolite članovima da se bira protivkandidata i da se izjašnjava i o tom protivkandidatu,
A vi niste dozvolili članstvu da izabere protivkandidata.
Toliko o demokratskom izjašnjavanju u uns. I u o uns uopšte.
Kratko i jasno.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi