Naslovna  |  Saopštenja  |  Zabrinutost zbog naglašenih kontrola Ministarstva finansija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 05. 2005.

Zabrinutost zbog naglašenih kontrola Ministarstva finansija

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije ponovo izražavaju zabrinutost zbog naglašenih kontrola Ministarstva finansija poslednjih dana u dnevnim novinama Kurir, koje otežavaju poslovanje toj medijskoj kući.

S obzirom da već sto dana inspekcijske službe proveravaju poslovanje u Glasu javnosti i Kuriru, čiji je vlasnik Radisav Rodić, i da nisu pronađene veće nepravlnosti, imamo razloga da verujemo da je inspekcija pojačana zbog pisanja tih novina o aferama pojedinih ljudi iz vlasti.

Najnoviji pritisak na redakciju Kurira, koji se dogodio u petak, kada je 20 novinara dobilo poziv da u ponedeljak u Poreskoj upravi daju izjavu, a ako to ne učine biće privedeni, neprimeren je pokušaj zastrašivanja novinara, koji treba nepristrasno da pišu o pozitivnim i negativnim pojavama u društvu, ne štedeći nikoga, pa ni predstavnike vlasti.

UNS i SNS imaju interesa da inspekcijske službe kontrolišu poslodavce da li izmiruju obaveze prema zaposlenima, ali podsećamo da novinari ne mogu odgovarati za onaj deo posla koji nije njihov. Podsećamo da je nepravilnosti u radu bilo i ima i u drugim medijima, ali da tamo inspekcije nisu tako „ažurne“ kao u slučaju Kurira i Glasa javnosti, što navodi na zaključak da je razlog pisanje ovih novina.

UNS i SNS pozivaju državne organe da rade u skladu sa zakonom kako bi imali podršku medija i šire javnosti, ali i ukazuju da jedna redakcija ne može normalno da funkcioniše u uslovima kakvi su poslednje vreme nametnuti Kuriru i Glasu javnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi