Naslovna  |  Saopštenja  |  Sporna odluka Saveta radiodifuzne agencije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 05. 2006.

Sporna odluka Saveta radiodifuzne agencije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), GS Medija Nezavisnost i Nezavisno društvo novinara Srbije (NDNV) protestuju protiv najava iz Republičke radiodifuzne agencije da će TV BK biti onemogućeno da emituje preko satelita i ocenjuju ovaj postupak kao još jedan vid pritiska na ovu televiziju.

S obzirom da emitovanje satelitskog i kablovskog programa u celoj Srbiji još uvek nije usaglašeno sa zakonom, ovaj postupak bio bi samo novi dokaz selektivnosti i arbitrarnosti nadležnih državnih organa, pre svega Saveta Radiodifuzne agencije, u primeni Zakona o radiodifuziji i Zakona o telekomunikacijama.

Sprečavanje TV BK da emituje program preko satelita, kao i u slučaju privremenog onemogućavanja za zemaljsko emitovanje i emitovanje na kablovskoj mreži, zasniva se na istoj, u najmanju ruku, spornoj odluci Saveta Republičke radiodifuzne agencije koja sadrži dovoljno elemenata zloupotrebe položaja da bi dalje diskvalifikovala svaki ugled ovog tela u uvođenju reda u oblast radiodifuzije u Srbiji.

NUNS, UNS, GS Medija Nezavisnost i NDNV pozivaju Parlament i Vladu Srbije da prestanu sa raspravama iza zatvorenih vrata i u duhu demokratskih principa preduzmu određene mere i otvore parlamentarnu raspravu o daljoj održivosti odluka aktuelnog sastava Saveta RRA.

U suprotnom, ignorisanjem upozorenja najuticajnijih medijskih udruženja koja su u slučaju načina donošenja odluke o raspodeli nacionalnih televizijskih frekvencija i privremenog oduzimanja dozvole TV BK podržale i Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Medijska organizacija urednika, direktora i vodećih novinara Jugoistočne Evrope (SEEMO), odgovornost za nanošenje nepopravljive štete daljem razvoju radiodifuzije Srbije snosiće, ne samo Savet, već i nosioci izvršne i zakonodavne vlasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi