Naslovna  |  Saopštenja  |  REM hitno da reaguje i izrekne mere Pinku zbog ugrožavanja bezbednosti novinara

11. 01. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

REM hitno da reaguje i izrekne mere Pinku zbog ugrožavanja bezbednosti novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva REM i radna tela za bezbednost novinara da hitno reaguju na najnovije napade na pojedine novinare i medije.

Emitovanjem filma pod nazivom "Meta porodica" na nacionalnoj frekvenciji, i to u dva navrata, najdirektnije se utiče na bezbednost novinara i medija koje autor predstavlja kao strane plaćenike i saradnike domaćih i stranih obaveštajnih službi, ali i saradnike kriminalnih grupa.

UNS smatra da se emitovani sadržaj ne može svrtstati ni u jedan drugi žanr, sem u ogoljenu propagandu. Etiketiranje novinara i medija kao neprijatelja države, samo zato što u svom izveštavanju imaju i kritički stav prema vlasti, je opasan presedan sa potencijalno nesagledivim posledicama po njihovu bezbednost. Paradoksalno je da autor filma, koji svoj sadržaj zasniva na crtanju meta predsedniku države i članovima njegove porodice, to isto radi crtajući nove mete pojedinim novinarima, pritom ne iznoseći nijedan validan dokaz za izrečene kvalifikacije.

UNS takođe poziva medije koji su vlasnici nacionalnih frekvencija, da svoju uređivačku politiku usklade sa profesionalnim standardima i propisima, na osnovu kojih su i dobili pravo na korišćenje tog javnog dobra.

UNS smatra da u emitovanom sadržaju ima dovoljno elemenata da REM pokrene hitni postupak, prvo za zabranu emitovanja filma "Meta porodica", a onda i da protiv emitera pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti.

UNS u ovakvim okolnostima ozbiljno razmatra svrhu učešća u Radnoj grupi za bezbednost novinara u kojoj predstavnici vlasti svojim ćutanjem pokazuju da se samo deklarativno zalažu za bezbednost novinara.

Nema komentara.