Naslovna  |  Saopštenja  |  REM hitno da reaguje i izrekne mere Pinku zbog ugrožavanja bezbednosti novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 01. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

REM hitno da reaguje i izrekne mere Pinku zbog ugrožavanja bezbednosti novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva REM i radna tela za bezbednost novinara da hitno reaguju na najnovije napade na pojedine novinare i medije.

Emitovanjem filma pod nazivom "Meta porodica" na nacionalnoj frekvenciji, i to u dva navrata, najdirektnije se utiče na bezbednost novinara i medija koje autor predstavlja kao strane plaćenike i saradnike domaćih i stranih obaveštajnih službi, ali i saradnike kriminalnih grupa.

UNS smatra da se emitovani sadržaj ne može svrtstati ni u jedan drugi žanr, sem u ogoljenu propagandu. Etiketiranje novinara i medija kao neprijatelja države, samo zato što u svom izveštavanju imaju i kritički stav prema vlasti, je opasan presedan sa potencijalno nesagledivim posledicama po njihovu bezbednost. Paradoksalno je da autor filma, koji svoj sadržaj zasniva na crtanju meta predsedniku države i članovima njegove porodice, to isto radi crtajući nove mete pojedinim novinarima, pritom ne iznoseći nijedan validan dokaz za izrečene kvalifikacije.

UNS takođe poziva medije koji su vlasnici nacionalnih frekvencija, da svoju uređivačku politiku usklade sa profesionalnim standardima i propisima, na osnovu kojih su i dobili pravo na korišćenje tog javnog dobra.

UNS smatra da u emitovanom sadržaju ima dovoljno elemenata da REM pokrene hitni postupak, prvo za zabranu emitovanja filma "Meta porodica", a onda i da protiv emitera pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti.

UNS u ovakvim okolnostima ozbiljno razmatra svrhu učešća u Radnoj grupi za bezbednost novinara u kojoj predstavnici vlasti svojim ćutanjem pokazuju da se samo deklarativno zalažu za bezbednost novinara. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi