Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje uvrede Velimira Ilića na račun Olje Bećković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 07. 2012.

UNS osuđuje uvrede Velimira Ilića na račun Olje Bećković

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuje izjave predsednika Nove Srbije Velimira Ilića sa današnje konferencije za štampu na kojoj je vređao novinare, a novinarki Olji Bećković poručio da će je prevaspitati, odnosno pronaći nekoga ko će to da uradi.

Velimir Ilić je tvrdeći da se protiv njega vodi medijska kampanja, jednom od odgovornih proglasio novinarku Olju Bećković i rekao „mi ćemo je prevaspitati, ali pravno. Ako to nije znao Matija, naći ćemo mi ljude koji će to znati“ i  „Ja više ne razumem gospođu Olju Bećković, šta više ona hoće od mene, da li je ona normalna, da li je ona zdrava i molim odgovorne ljude na B92 da je pošalju na analizu“.

UNS smatra da su ovakve izjave apsolutno neprimerene nosiocu javne funkcije.

UNS podseća da je koalicija koja formira novu vladu potpisala sporazum u kom je građanima obećala potpuno drugačiji odnos prema slobodi izražavanja i novinarskoj profesiji. UNS upozorava da se iskrenost tih obećanja upravo nalazi na probi u slučaju uvreda Velje Ilića na račun Olje Bećković i izražava nadu da nova vlast za ministre neće birati ljude koji prete novinarima.

UNS podseća da je Ilić više puta vređao, pretio i fizički nasrtao na novinare i da mu nije prvi put da vređa uglednu novinarku Olju Bećković.

Ilić je početkom maja prvostepeno osuđen na novčanu kaznu zbog napada na Vladimira Ješića, dok je radio sa njim intervju 2003. godine za Televiziju Apolo.

Poznato je i da je na dopisnika Novosti iz Čačka Vladimira Ilića nasrnulo obezbeđenje  kada je došao da snima objekat u izgradnji u Kačulicama, u vlasništvu Velimira Ilića, tadašnjeg ministra za kapitalne investicije. Sam Velimir Ilić je potom taj čin objasnio lažnom tvrdnjom da su dopisnika Novosti napali seljaci jer su u njemu prepoznali osobu koja napastvuje ovce.

UNS poziva Velimira Ilića da prestane da se nedostojno odnosi prema novinarima i da se izvini koleginici Olji Bećković.

Prilog RTV B92

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

21.07.

2012.

Петар В Кнежевић, књижевник и новинар Београд [neregistrovani] u 13:49

НАЗОВИ СУКОБ БЕЋКОВИЋ - ИЛИЋ

Имајући у виду да је ОЉА БЕЋКОВИЋ, водитељка емисије "УТИСАК НЕДЕЉЕ" у више последњих својих ауторских емисија водила емисију у правцу наметања својих ставова јавности, дошло је и до спора који и данас траје.
Ово је, очевидно, предзнак атака на ставове јавности, те емисија постаје неинтересантна и наметнута, што је особита штета за леп стаж и известан успех који је та емисија имала до сада.
Што се тиче самог Веље Илића, како смо прочитали, он је, пре више дана исказао жаљење, упутивши извињење. То је разлог да се овај случај макне са Сајта УНС, из рубрике Саопштења.

То не значи да се и заборави несхватљиво и неухватљиво, а прилично прочитљиво и транспарентно вођење ове емисије од стране наведене водитељке. Ово је најбољи школски пример за младе новинаре како не треба, можда под утицајима са стране, водити једну телевизијску емисију.

Odgovori
uto

17.07.

2012.

Vladan Dinic, glavni urednik nedeljnika "SVEDOK"anonymous [neregistrovani] u 15:05

Ilic-Beckovic

Nisam pobornik lika i dela velimira Ilica, ali sve manje razumem ponasanje Olje Beckovic, koja se u "svojim" emisijama ponasa kao islednik ili, u najmanju ruku potpredsednik "žutih". Zaista je neshvatljivo, a sto je sve suprotno osnovama novinarskog kodeksa navijackog ponasanja voditelja emisije koja je tu, u emisiji domacin, spiker i nista dalje od toga, a ona je, zapravo vecini gostiju koji ne podrzavaju "zute" partner, protivnik i islednik. Uz to, primetno je da Ona, gospodja Becković ima svoje omiljene goste i svoje favorite, pa smo najcesce svedoci da je "Utisak nedelje" najcesce utisak Olje Beckovic i njenih istomisljenika sto u medijima sto u politici. S postovanjem, Vladan Dinic

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi