Naslovna  |  Saopštenja  |  Skandalozna prodaja Politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 07. 2012.

Skandalozna prodaja Politike

Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list, Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika. Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu Politike od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup (East Media Group) sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović.

UNS podseća da je Politika važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, „zlatnu akciju“ u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.

UNS zahteva da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar kulture Predrag Marković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić, podrobno obaveste javnost o svim okolnostima ove skandalozne transakcije. Prema saznanju UNS-a, imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist media grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu Politike, posredstvom Kurira ili na drugi način.

UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik Ist media grupe i odakle potiče novac za ovu kupovinu. Šta je sa pravom preče kupovine koje je država imala preko Politike AD? Da li je Miroslav Bogićević povezan sa Ist media grupom? Da li Komisija za zaštitu konkurencije zna ko je pravi vlasnik Ist media grupe? Kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina? Da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala? Ko je dao bankarsku  garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena Politika? Da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra? Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla? Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika Politike u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen? Da li je tačno da je advokatica Ist media grupe bivša zamenica direktora APR? 

Čemu tolika žurba i tajnost?

UNS upozorava i staru i novu vlast u Srbiji da sve okolnosti prodaje Politike moraju biti do kraja javne budući da je reč o važnom javnom dobru koje pripada građanima, tradiciji i kulturi srpskog naroda.

UNS podseća novu vlast da se koalicionim sporazumom obavezala da će „u potpunosti obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima“.

 

Komentari (10)

ostavi komentar
sre

18.07.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 17:49

Срамотна продаја

Миладин Малишић, новинар
Продаја Политике на отимачински начин је срамотан за Србију и њен народ.

Odgovori
sre

18.07.

2012.

trpimir [neregistrovani] u 17:19

pouka

postovana gospodo, pogledajte odakle je kupac, a setite se i koja ekipa je pod "okriljem" kremlja (karici, milosevici, i slicni njima) pa ako vam se ucini da ima koincidencije, lako cete i ostale kockice sloziti...

Odgovori
sre

18.07.

2012.

anonymous Бошко Ломовић [neregistrovani] u 14:46

Штета оигромна, а нико одговоран

Ако су САНУ, Народна библиотека, Српска православна црква и "Политика" четири институционална стуба Србије (тако су ме учили), онда можемо очекивати да ће НЕКО понудити на тендер и САНУ, НБ и СТЦ - баш као што се десило и са најстаријим балканским новинама (и најугледнијим). Ништа властима у земљици Србији није свето, осим ћара од крчмења онога што су други створили и сачували. Очекујем да сви надлежни сад изјаве како нису криви, како нису знали. Испашће да је "крива левча" (део запрежних кола), што би Банаћани казали.

Odgovori
uto

17.07.

2012.

Politika [neregistrovani] u 23:06

Sramno

Evo i advokatice! Sramno!!!

"Nikoleta Simić-Vučenović, advokat iz austrijske kompanije "Specht", koja je podnela zahtev za pre-registraciju vlasništva u PNM-u za Dnevni Akter je kratko poručila da "nije ovlašćena da daje izjave medijima".

Kako smo saznali Nikoleta Simić-Vučenović je u periodu od 2005. do 2008. godine obavljala funkciju zamenice direktora Agencije za privredne registre što bi moglo da objasni zašto je APR u roku od samo par sati u ponedeljak odgovorio na zahtev za pre-registraciju vlasništva PNM-a, što inače nije praksa."
http://akter.co.rs/26-ekonomija/10166-ko-je-kupio-politiku.html

Odgovori
uto

17.07.

2012.

Momčilo Radosavov MITRIN,novinar [neregistrovani] u 22:31

Mnoga (nezgodna) pitanja Sonji Liht!?

Skandalozno! Misteriozno! I nebulozno!
Da je Srbija istinski pravna država, a dogodi se ovakva skandalozna ujdurma, da se 50% vlasništva akcionarskog kapitala u vlasništvu WAC-a mimo javnog tendera i bez održavanja skupstine "Politika "AD koja je vlasnik drugih 50% kapitala, u zajedničkom Društvu sa ograničenom odgovornošću lista "Politika"- odmah po saznanju, dejstvovao bi nadležni državni organ i Agencija za privatizaciju i doneli resenje o privremenoj zabrani, ili poništaju "prodaje" ove imovine u kojoj su pravi vlasnici: država Srbija sa oko 26%, javna preduzeća, privredni subjekti, banke i druge finansijske organizacije u Srbiji sa oko 40% i mali akcionari (svedeni sa 33,5 % 2003-2005. na 18% 2009-2010. godine)!
Akcionarsko drustvo "Politika" koje u DOO "Politika"(list i druga izdanja)ima 50% akcionarskog osnivačkog kapitala, ima skupstinu i upravni odbor, kojoj je predsednica gospođa Sonja Liht !? Svi su izgledi da su "zateceni" događajima, pa se ne oglasavaju ovim povodom, a dužnost im je i zakonska obaveza da pod hitno preduzmu mere da zaštite interese svih akcionara! Osim mnogobrojne imovine ove nacionalne kompanije, vela je vrednost "Politikine" palate u Makedonskoj 29, koja ne sme da bude otuđena, jer je krvlju i znojem odricanja , sagrađena na grbaci svih sadasnjih i bivsih radnika, zivih i mrtvih!
No, što god se preduzelo, organi gonjenja se moraju uključiti i ispitati okolnosti u kojima je ova transakcija dela imovine "Politike" A.D. u DOO "Politika" (list, magazini itd) netransparentno i bez ponude na javnom tenderu, dakle tajno, pa su tako, onemoguceni da u kupovini ucestvuju drugi zainteresovani subjekti u Srbiji i inostranstvu!
Posla ima za sve: javnog pravobranioca, policiju, tuzilastvo za organizovani kriminal , Agenciju za privatizaciju itd.

Odgovori
uto

17.07.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 20:15

Strašno

Ovo što se je desilo sa prodajom Politike preko noći je slika naše stvarnosti!

Regovanje UNS, ne samo da je profesionalno, već je i duboko patriotsko, zato, primite iskrene čestitke i istrajte!

Odgovori
uto

17.07.

2012.

Carobnjak iz OZA [neregistrovani] u 17:24

transparentnost

Posto je sve bilo transparentno, jedino novinarima POLITIKE preostaje da izadju s transparentima, zatvore Makedonsku i Rusku ulicu, prosetaju do Ruske ambasade i pokazu da umeju da pisu na transparentima koji mogu, na daj boze da budu i hladno odbrambeno oruzje....

Odgovori
uto

17.07.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 16:38

Istina na videlo

Dogorelo je do noktiju. Vise nema vremena za cekanje. Kako bi se sacuvao luconosa novinarstva i vratio novinarski ponos nadlezni odmah moraju da hapse, sve u lancu ove necuvene otimacine. UNS bi sa manjinskim akcionarima Politike, a to su nekadasnji novinari ove kuce, mogao da pokrene tuzbu kod Medjunarodnih sudova. Hvala i bravo za UNS na ovom tekstu.

Odgovori
uto

17.07.

2012.

Necarobnjak iz Oza [neregistrovani] u 16:16

transparenti

posto je sve bilo tak transparentno, jedino da zaposleni uzmu transparente i zatvore Makedonsku ulicu, Kneza Milosa a i neku prugu, vladu i portira peru....

Odgovori
uto

17.07.

2012.

градимир [neregistrovani] u 16:14

Тест за медије

Ево праве прилике за проверу слободе медија. Ето прилике за истраживачко новинарство. Ко, где, када, како и зашто? Ето сјајне прилике да се скину маске и одбрани један од стубова Србије и српске културе.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi