Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS, NUNS, NDNV: Predsedniče, pomilujte Lasla Šaša
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 07. 2012.

UNS, NUNS, NDNV: Predsedniče, pomilujte Lasla Šaša

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju predsednika Srbije Tomislava Nikolića da donese odluku o pomilovanju Lasla Šaša iz Subotice koji od 20. jula izdržava kaznu zatvora zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta „64 Županije“ Lasla Torockaja.

Nekadašnjem saradniku listova Mađar so i Het nap, šezdesetdevetogodišnjem Laslu Šašu Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda iz Subotice kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150 000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u Mađar sou. Kako kaznu nije uplatio u predviđenom roku, jer nije imao novca, ona je preinačena u kaznu zatvora od 150 dana. Inače, sudski postupak je vođen i u vreme dok je Laslu Torockaju bio zabranjen ulazak u Srbiju odlukom MUP-a, koji ga je označio kao ekstremistu.

Sud je ocenio da je Šaš bio svestan da je svojim tekstom uvredio Torockaja i nije uzeo u obzir njegovu odbranu da je ovakvim tekstom hteo da zaštiti ovdašnju omladinu od velikomađarskog nacionalizma.

UNS, NUNS i NDNV  ističu da zbog teškog materijalnog stanja Laslo Šaš ne samo da nije mogao da plati kaznu koja mu je presuđena, već je u drugostepenom postupku bio prinuđen da se sam brani pošto nije mogao da plati advokata.

U slučaju da ova kazna ostane na snazi Laslo Šaš će biti prvi novinar koji izdržava kaznu zatvora zbog uvrede od kako je donet novi krivični zakonik.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi