Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM: Opština Gračanica objavila privatnu prepisku novinara Ničića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

30. 07. 2012.

DNKiM: Opština Gračanica objavila privatnu prepisku novinara Ničića

Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuje objavljivanje privatne i profesionalne prepiske novinara Budimira Ničića od strane Opštine Gračanica. Na zvaničnoj internet stranici ove opštine (www.opstina-gracanica.com)u celosti je objavljena prepiska novinara Budimira Ničića, dopisnika Glasa Amerike sa Kosova, sa direktorom Regionalne korporacije za vodosnabdevanje Đeljošom Vatajem u kojoj je Ničić postavio pitanja od opšteg interesa za zajednicu i dobio odgovore od Vataja.

Celokupna prepiska iz koje je Ničić uzeo neke činjenice za svoj TV prilog, u kome je istraživao ko je odgovran za isključivanje vode ambulanti u Čaglavici, objavljena je na opštinskom sajtu pre emitovanja na Glasu Amerike.

DNKiM pita: na koji način je gradonačelnik došao u posed ove prepiske? Šta je motiv njenog objavljivajna?

Da li se ovim stavlja do znanja medijskim profesionalcima da se njihova prepiska prati i kontroliše?

Na osnovu kog prava i zakona je izneo nečiju privatnu prepisku u javnost, i to preko zvaničnog opštinskog sajta koji bi trebalo da bude javno dobro svih građana?

Društvo novinara KIM smatra da je ovaj postupak opštine Gračanica i njenog rukovodstva pre svega sadrži elemente krivičnog dela i poziva javnog tužioca da odmah reaguje. Takođe smatramo da obajvljivanje prepiske novinara sa svojim sagovornikom, pored toga što zadire u privatnost novinara, predstavlja pritisak na slobodu medija i na same novinare.

Društvo novinara Kosova i Metohije je nekoliko puta upozoravalo na pritiske koji dolaze od strane novoformiranih opština i apeluje na njihova rukovodstva da se prema medijima i novinarima ponašaju profesionalno i prema zakonu a ne da se koriste spletkama, ucenama i zastrašivanjem i da prestanu da se igraju "velikog brata", kada su mediji u pitanju.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

01.08.

2012.

anonymousDrinska [neregistrovani] u 13:23

Novinari pod pritiskom

Vec dugo traje pritisak na novinare,pogotovo ako pisu sa Ki M sa mesta kao sto je Gracanica,koja dozive ,prozive teske dane i jos uvek ceka ne samo slobodu medija,nego slobodu svekoliku u svim segmentima zivota...Pa cak i u ostalim delovima Srbije dugo traje neizdrzljivo stanje,narod umoran pogubljen,gladan bez posla...Narod je srpski ovaj poslednji rat odlucio da prekine i pored toga sto sad posmatran sa strane deluje skoro sasvim nemocan...U narodu ce se nasem desiti preokret,jednostavno ce se desiti a nova vlast ce morati da poslusa NAROD,da oslusne,sta to muci naseg coveka ili da shvati kako skoro nista ostalo nije sto je dobro za Srbiju...Samo dolazi i dan kad ce "ustati"mrtvi da opomenu zive i kako izrece nas sada vec blagopocivsi Patrijarh Pavle;"Cekam Vaskrsenje Mrtvih..."A govorio je sve same mudrosti...Samo kad bismo se stalno podsecali...Ipak dolazi Bolje Doba...Nijedno zlo nije vecito...Bili su i drugi ratovi,a bio je uvek nastavak zivota...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi