Naslovna  |  Saopštenja  |  Odgovor UNS-a na saopštenje Opštine Gračanica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 07. 2012.

Odgovor UNS-a na saopštenje Opštine Gračanica

UNS i DNKiM: Reč je o slobodi, a ne vodosnabdevanju U saopštenju koje ste juče uputili medijima piše da DNKiM manipuliše javnošću povodom problema sa vodosnabdevanjem u Gračanici i da pogrešno informiše javnost. Uz dužno poštovanje, prinuđeni smo da reagujemo i da vas, ukoliko niste pročitali ili ste to pogrešno uradili, ponovo uputimo na čitanje našeg pisma koje je upućeno javnosti iz sasvim drugih razloga.


  

UNS i DNKiM su hitno reagovali zbog objavljivanja privatne prepiske dopisnika Glasa Amerike na zvaničnom sajtu Opštine Gračanica, a ne zbog toga što ste vi učestvoavali, ili pak, kao što tvrdite, niste učestvovali u isključenju vode Ambulanti u Čaglavici.

UNS i DNKiM ovim problemom se nisu bavili jer je svaka redakcija u zemlji prenela kako je to isključenje brutalno i primitivno urađeno i jer je svaka lokalna redakcija bez učešća Udruženja istraživala i pratila šta radite, vi i Korporacija za vodosnabdevanje iz Prištine. Kolega Ničić je profesinalno uradio svoj posao, a vi ste zbog njegovog rada objavili njegovu ličnu i privatnu prepisku što je nedozvoljeno i sadrži elemente krivičnog dela.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije još jednom ponavljaju pitanja: kako ste došli u posed privatne prepiske između direktora Vodovodne kompanije i dopisnika Glasa Amerike? Šta je motiv njenog objavljivanja na zvaničnom sajtu Opštine? Da li ovim želite da pokažete da kontrolišete rad novinara i da ih zastrašujete?

UNS i DNKiM vas podsećaju da je novinar Ničić upravo zbog svega rečenog, a ne zbog vodosnabdevanja - kako vi tvrdite, zatražio da policija i tužilaštvo istraže i nađu odgovore na pitanja koja direktno zadiru u privatnost i osnovne slobode profesinalnog rada.

Advokatski tim Udruženja novinara Srbije uključen je u ovaj slučaj i pružiće potpunu podršku kolegi Budimiru Ničiću.

Saopštenje opštine Gračanica

Povodom saopštenja koje je izdalo Društvo novinara Kosova i Metohije, vezano za isključenje vode od strane Regionalne kompanije vodosnabdevanja „Priština“, opština Gračanica se obraća široj javnosti i svim zainteresovanim stranama da zakone o isključenju i uključenju vode nisu u nadležnosti opštinskih organa.

U tom smislu, DNKiM je pokušalo da manipuliše javnošću i time stvori konfuziju kako je opština Gračanica navodno dala saglasnost za isključenje vode.

Istina je jedna, a ona glasi: Opština Gračanica i svi njeni organi se bore da građani Gračanice imaju vodu i sve ostale usluge koje olakšavaju život građana.

Bez želje da bilo kome budemo tutori, želimo da kažemo da je opština Gračanica od samog osnivanja primer transparentnosti i otvorenosti prema medijima. Opština poseduje svoj sajt i obaveštava građane o svakodnevnim aktivnostima, kada je direktor Regionalne kompanije vodosnabdevanja „Priština“ izjavio to što je izjavio za javnost, dužnost opštine je bila da o tome obavesti građane.

Kao opština smatramo da građani trebaju biti iskreno obavešteni o svim dešavanjima na teritoriji opštine.  S druge strane saopštenje DNKiM je veoma tendeciozno i nerealno, pokušava da intrigira i stvori nerealnu sliku u kontekstu dešavanja. Zbog toga, mediji imaju pravo da se oglase, to niko ne osporava, ali takođe kada se objavljuju izmišljotine i insinuacije, opština je dužna da reaguje.

 

 Saopštenje DNKiM-a od 30.7.2012.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi