Naslovna  |  Saopštenja  |  EULEKS da ispita zabranu distribucije „Jedinstva”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 08. 2012.

EULEKS da ispita zabranu distribucije „Jedinstva”

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) traže da EULEKS policija istraži slučaj zaplene tiraža nedeljnika “Jedinstvo” 31. jula od strane kosovskih carinika i policije i obezbedi zaštitu distributera ovog lista u Kosovskom Pomoravlju.

Incident se dogodio na administrativnom prelazu Bela Zemlja na regionalnom putu Bujanovac-Gnjilane.

Nakon protesta UNS-a i DNKiM-a zbog bacanja 3.000 primeraka ovog lista, posle tri dana (3. avgusta) na tom administrativnom prelazu istog distributera B.A. sačekali su 4 policajca i 2 carinika i tražili da potpiše izjavu  da je novine “svojom voljom bacio u kontejner”, kao i da je kosovska carina “savesno radila svoj posao”.

Upozorili su da ga neće pustiti, dok ne potpiše izjavu koju su mu izdiktirali, jer se “oko svega digla velika gužva”. On je nakon tri sata ubeđivanja pristao da potpiše takvu izjavu.

Udruženja insistiraju da se ovim incidentom bavi EULEKS policija i međunarodne organizacije jer je očigledno da su kosovska carina i policija jedino zainteresovane da zataškaju ceo slučaj.

Redakcija „Jedinstva” kao i UNS i DNKiM zabrinuti su za bezbednost distributera „Jedinstva” B.A. i njegove porodice koji su zastrašeni i traže da im bude pružena neophodna zaštita.

UNS i DNKiM očekuju da mere budu sprovedene hitno kako sutrašnja isporuka časopisa za kulturu na srpskom jeziku „Stremljenja” ne bi doživela istu sudbinu, a bezbednost distributera B.A. ponovo bila ugrožena.

Udruženja su o ovom incidentu obavestila nadležne u EULEKS-u, UNMIK-u, OEBS-u, KFOR-u ICO-u (Međunarodna kancelarija civilnog predstavnika), ministra i zamenika ministra policije Kosova Bajrama Redžepija i Sašu Rašića i direktora carine Kosova Naima Hurugljicu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi