Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilaštvo i policija da pronađu i pokrenu postupak protiv osobe koja preti novinarki Verici Marinčić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 04. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Tužilaštvo i policija da pronađu i pokrenu postupak protiv osobe koja preti novinarki Verici Marinčić

UNS osuđuje najnovije pretnje novinarki portala In medija iz Inđije Verici Marinčić i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno otkrije ko ugrožava njenu sigurnost i inicira pokretanje sudskog postupka

U sredu uveče Verica Marinčić dobila je na Fejsbuku poruku od nepoznatog muškarca iz Beočina u kojoj poručuje „veruj mi, ujutru ćeš imati rok od 20 minuta da sve negiraš i izbrišeš, jadnice. Vidimo se ujutru“.

Ona je poruku snimila i vratila pošiljaocu sa pitanjem „o čemu pričaš?“. Potom je stigla nova poruka da zna mnogo o njoj i da će to da objavi. Zatim je prva preteća poruka obrisana.

Verica Marinčić pretpostavlja da pretnje imaju veze sa tekstom koji je portal In medija objavio o svešteniku koga je policija zbog nedoličnog ponašanja morala da iznosi iz lokalnog marketa.

„To je jedna obična „seoska priča“ i nisam očekivala da mi zbog toga neko preti. Pogledala sam profil sa koga su mi stigle pretnje, utisak je da se radi o porodičnom čoveku, objavljuje fotografije svoje dece, pa sam veoma iznenađena. Sveštenik zbog koga je policija intervenisala je ranije  službovao u Beočinu, pa sumnjam da tu postoji neka veza, kaže za UNS Verica Marinčić.

Ona je pretnje prijavila članu Stalne radne grupe za bezbednost novinara Radu Đuriću, koji je potom podneo prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Vericu Marinčić su juče pozvali iz Tužilaštva da dopuni prijavu.

Novinarka iz Inđije za UNS kaže da nije optimistična kada se radi o ishodu prijave, jer je ranije takođe doživljavala pretnje, ali tužba je odbačena.

„Sve je to lepo zamišljeno, Radne grupe za bezbednost novinara, sigurne linije, ali po mom iskustvu policija korektno uradi svoj posao, ali problem nastaje u tužilaštvu. Odgovor od tužilaštva prethodni put bio je da poruke koje sam dobijala nisu pretnje i da ja to nisam dobro razumela“, kaže Verica Marinčić. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi