Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Policija i tužilaštvo da pronađu ko preti redakciji N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

19. 04. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Policija i tužilaštvo da pronađu ko preti redakciji N1

Udruženje novinara Srbije osuđuje pretnju koja je juče stigla na imejl beogradske redakcije N1 i poziva policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkriju počinioce

Sa nepoznate imejl adrese, sinoć je redakciji N1 stigla preteća poruka „Vas govna plaćenička američka treba poklati ko štakore koliko lažete.”. Kako je za UNS rekao Igor Božić, direktor N1, pretnju su odmah prosledili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, što je po njegovim rečima uobičajena procedura.

“Iz mejla ne možemo da zaključimo ko stoji iza pretnje, ali postoji domen, pa pretpostavljam da može lako da se pronađe ko je pretio, po mejl adresi“, rekao je Božić dodajući da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ’vrlo lako nađe počinioce i sa društvenih mreža, a ovo je imejl adresa“.

Božić je za UNS rekao da je ova pretnja direktna i nedvosmislena.

 „Obično oni koji prete kažu: „vi ste smeće“ i onda dodaju „trebalo bi vas ubiti“. To tužilaštvo u startu odbacuje, jer se kvalifikuje kao mišljenje, kao stav, a ne kao pretnja“, kaže Božić.

Božić dodaje da je ova pretnja eksplicitna i da tužilaštvo neće moći da je ignoriše, „osim ako ne pronađu ko je pretio“.

UNS podseća da je ovo samo jedna u nizu pretnji upućenih redakciji N1 i da su u samo dva slučaja usledile kazne za počinioce.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi