Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Utvrditi odgovornost policajaca i demonstranata koji su pretili, ometali i vređali novinare u izveštavanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 09. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Utvrditi odgovornost policajaca i demonstranata koji su pretili, ometali i vređali novinare u izveštavanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog toga što su policija i demonstranti ometali novinare prilikom izveštavanja sa jučerašnjih događaja i traži da se utvrdi odgovornost policajaca koji su novinaru Foneta Davoru Lukaču naredili da napusti javni prostor između zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije i Skupštine Grada Beograda.

Davor Lukač je za sajt UNS-a rekao da je dok je izveštavao uočio da su policajci priveli desetak maloletnika i da su pokušali da ga oteraju kada se zaustavio da vidi šta se dešava.

"Prišao je policajac i rekao "Gubi se odavde", čime je odmah prekršio zakon, jer mi nije persirao. Imao sam vidno istaknutu novinarsku legitimaciju, kao i legitimacije Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije i rekao mu da sam novinar. Naredio mi je da "bežim", a ja sam mu odgovorio da ne želim, nakon čega mi je tražio ličnu kartu", ispričao je Lukač.

Istakao je da je nakon toga otišao do njihovog policijskog vozila, gde su mu uz verbalne napade tražili da skine kabanicu, izvadi sve iz džepova i preda im svoju torbu.

"Nisu mi dali broj identifikacije niti pokazali značku. Nisam mogao znati da li su to zaista policajci ili huligani koji su obučeni u uniforme policije. Međutim, u jednom trenutku je prišao čovek za kojeg verujem da im je starešina, izvinio mi se zbog neugodnosti, tražio da mi vrate stvari i puste me", rekao je Lukač.

Dodao je da su imali kape koje liče na "fantomke", zbog čega im nije video lice. Zbog svega se, kaže,  žalio se sektoru unutrašnje kontrole MUP-a.

"Kada sam govorio policajcima da ne poštuju zakon, oni su rekli da ih je briga za zakon", istakao je Lukač.

UNS ističe da je Više javno tužilaštvo naložilo policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da zadrže do 48 sati svakog ko napada izveštače sa „Evroprajda 2022.“ i drugih manifestacija u Beogradu, a da je upravo policija naredila novinaru da napusti javni prostor sa kojeg je izveštavao.

Novinare su prilikom izveštavanja sa okupljanja ispred Hrama Svetog Save verbalno napali i demonstranti. Ekipu televizije Tanjug su dok je izveštavala vređala dvojica mladića i tražili su da se udalje.  Jedan je pretio novinarskoj ekipi i fizički nasrnuo na njih.

Sa ovog okupljanja je prećeno i novinaru Petru Gajiću, kada mu je mladić sa kapuljačom i maskom zabranio da snima i uzeo telefon iz ruke. Gajić je za N1 istakao da mu je mladić rekao da "policija neće moći da dođe dovoljno brzo da ga zaštiti, jer će ga odvesti iza zgrade Narodne biblioteke kako bi mu ‘objasnio neke stvari’”.

Nakon toga je mladić vratio telefon novinaru i rekao da je to samo upozorenje. Gajić je razgovarao sa šefom smene u PU Vračar koji je u roku od 10 minuta poslao policajce u civilu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi