Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Policija i Tužilaštvo hitno da pronađu odgovorne za pretnje samoubilačkim napadom na redakciju lista Danas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Policija i Tužilaštvo hitno da pronađu odgovorne za pretnje samoubilačkim napadom na redakciju lista Danas

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrde ko je na redakcijski imejl i adresu glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Danas" Dragoljuba Petrovića poslao poruku kojom se preti "salvama metaka" celoj redakciji ovog medija kao i kolumnistima drugih medija, koji su u ovoj pretećoj poruci nazvani "istomišljenicima Danasa".

Petrović je jutros dobio imejl koji je naslovljen sa „Beogradski Šarli Ebdo“ i u kom se navodi da se novinari i kolumnisti ovog lista, zajedno sa njim, nalaze u smrtnoj opasnosti od strane krajnje desnih struktura koje se nalaze u senci i nisu one na koje se uobičajeno misli.

„Samo, kada jednog jutra budete krenuli na posao uputivši se ka vašoj redakciji, i dok sebi pravite jutarnju kaficu, i dok nonšalantno ćaskate sa vašim kolegama o vašim porodicama, sportu, vremenu, ili pak nekom traču, i kada najednom salva metaka krene da lomi prozore i rikošetira iznad vaših glava krenuće odmotavanje u vašim glavama gde ćete se setiti svega ...“, piše u pretećem imejlu.

U poruci piše i da potencijalni počinioci nikada neće izaći pred lice pravde, „jer i oni neće preživeti tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmeni vatre sa organima reda“.

Kao povod za pretnju navodi se izveštavanje lista "Danas" o temama vezanim za Kosovo i Metohiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Sa sadržajem pretećeg pisma koje je primio list "Danas" upoznati su danas popodne i članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

UNS je ohrabren činjenicom da je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal preko mehanizma ustanovljenog kroz rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara odmah po saznanju uputilo zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja Odeljenju za VTK SBPOK MUP RS.

UNS očekuje da policija i tužilaštvo u najkraćem vremenskom periodu saopšte rezultate istrage i ko je odgovoran za jezive pretnje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi