Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Opštinsko veće Grocke da poštuje sopstveni pravilnik i šalje medijima pozive za sednice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 02. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Opštinsko veće Grocke da poštuje sopstveni pravilnik i šalje medijima pozive za sednice

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalnu vlast u Grockoj da poštuje sopstveni Poslovnik o radu i šalje pozive i materijalne za sednice Opštinskog veća medijima.

Novinari Žig infa su krajem prošle godine poslali dopis predsedniku Gradskog veća da su po važećem Poslovniku dužni da pozive i materijale za sednice dostavljaju sredstvima javnog informisanja.

Međutim, poziv za jučerašnju sednicu nisu dobili. Predsednik opštine i predsednik Opštinskog veća Dragan Pantelić za UNS je rekao da sednica nije bila zatvorena za javnost, a da se niko od medija nije pojavio.

Na pitanje da li su poslali poziv medijima za sednicu odgovrio je pitanjem “da li treba da ih obaveštavam da ćemo imati tematsku sednicu veća?”

“Po zakonu da im šaljem materijal za veće, pa ja to neću. Mogu samo da im najavim sednicu da će biti. Ja ne mogu da verujem da je naša obaveza po zakonu da im šaljem materijal”, rekao je Pantelić.

UNS ističe da u članu 15 Poslovnika o radu Opštinskog veća Grocke piše da se materijali i pozivi za sednicu dostavljaju najkasnije dva dana pre njenog održavanja, a da se osim članovima veća, pravobranilaštvu, poziv i materijal dostavlja i sredstvima javnog informisanja. 

Novinarima Žig infa više puta nije bilo dozvoljena da prisustvuju sednicama veća. Na pitanja UNS-a zbog čega ne dozvoljavaju medijima da prisustvuju javnim sednicama, predsednik opštine je odgovarao da se nisu ranije najavili, kao i „zato da informacije i stavovi ne bi bili proizvoljno tumačeni i prezentovani javnosti”.

UNS podseća da je opštinsko veće dužno da poštuje akte koje je samo donelo, a po Zakonu o javnom informisanju i medijima “sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi