Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Novinarima da se ne zabranjuje prisustvo javnim događajima u Grockoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 04. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Novinarima da se ne zabranjuje prisustvo javnim događajima u Grockoj

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog toga što novinarima portala Žig info nije dozvoljeno da prisustvuju tribini održanoj 8. aprila u Opštini Grocka, na kojoj je govorila ministarska poljoprivrede Jelena Tanasković, i traži da se novinarima ne zabranjuje izveštavanje sa tribina koje su otvorene za javnost, a da se, ukoliko je potrebno da se akredituju, na vreme obaveste o događaju.

Urednik Žig infa Željko Matorčević rekao je za sajt UNS-a da su pripadnici obezbeđenja pred početak tribine novinarima ove redakcije zabranili da uđu u zgradu i pokazali im obaveštenje predsednika GO Grocka Dragana Pantelića, koje je bilo zalepljeno na vratima.

U obaveštenju je navedeno da su novinari koji žele da prisustvuju događajima u prostorijama gradske opštine Grocka „dužni da svoje prisustvo najave 72 časa pre održavanja događaja podnošenjem pisanog zahteva preko pisarnice gradske opštine Grocka ili obraćanjem kabinetu predsednika gradske opštine Grocka“.

Nemoguće je bilo, kaže Matorčević, najaviti prisustvo 72 sata pre održava tribine, kada je najava objavljena na Fejsbuk nalogu Opštine 55 sati ranije.  

„Da će doći ministarska i držati tribinu 8. aprila zvanično je objavila info služba GO Grocka 6. aprila u 20.20 sati. Dva sata nakon što smo videli informaciju, mi smo poslali  zahtev za akreditovanje i prosledili ga ministarstvu poljoprivrede“, rekao je i dodao da odgovor nisu dobili.

Urednik Žig infa podseća da su oktobra prošle godine Panteliću poslali obaveštenje o akreditaciji u kojem se navodi da su novinari Žig infa zainteresovani da prisustvuju svim sednicama Skupštine, sednicama Veća i drugim skupovima od javnog interesa.

Predsednik GO Grocka Dragan Pantelić rekao je UNS-u da zbog zdravstvenih razloga ne može odmah da govori o ovoj temi, ali da će to učiniti krajem nedelje.

UNS podseća da se u Članu 4 Zakona o javnom informisanju i medijima navodi da se „sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja“.

UNS ističe da je važno omogućiti slobodno izveštavanje o svim temama koje su od značaja za lokanu zajednicu, a tu se svakako ubrajaju teme iz poljoprivrede.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi