Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Ispravka lažne vesti RTK na srpskom novi izvor neistina i govora mržnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 03. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS i DNKiM: Ispravka lažne vesti RTK na srpskom novi izvor neistina i govora mržnje

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) je jutros reagovalo na vest Javnog servisa RTK u kojoj su krivotvorene činjenice i netačno obaveštena javnost lažnom vešću da su Srbi u reku Ibar naterali troje albanske dece koja su se utopila.

Ta lažna vest, koja je bila okidač za Martovski pogrom u kom je stradalo 19 ljudi, proterano 4.000 Srba, a uništeno i oskrnavljeno 39 hramova Srpske pravoslavne crkve, juče je ponovljena na sajtu RTK na srpskom jeziku. Njenim objavljivanjem je direktno ugrožena čitava jedna zajednica i narušen profesionalni standard Javnog servisa.

Nakon reakcije UNS-a i DNKiM-a, danas, kasno popodne, sajt Radio televizije Kosova se oglasio i promenio vest naglašavajući da je „tekst korigovan nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjavaju“.

UNS i DNKiM najoštrije osuđuje „korekcije“ koje su samo formalne i u osnovi zadržavaju duh i suštinu prethodne vesti i nijednog trenutka ne obaveštavaju čitaoce i javnost da se radi o lažnoj vesti. Iz prethodne informacije izbačena je formulacija da su se Albanska deca utopila „dok su bežali od grupe srpskih mladića“.

U „novoj vesti“ Javnog servisa ni jednog trenutka se ne pominje da je Martovski pogrom, odnosno „neredi“ kako piše autor ovog teksta bili usmereni protiv Srba, njihovog nasleđa i imovine. Uništavanje hramova i imovine Srpske pravoslavne crkve u vesti je opisano kao „događaj praćen paljenjem pravoslavnih verskih objekata i kuća na Kosovu“.

Ovakva interpretacija činjenica i „korekcija“ jučerašnje vesti dovela je do toga da se u njoj ne spominju Srbi i da čitalac ne može zaključiti da se o njima radi, dok je napisano da je „s druge strane uništena imovina i stotine privatnih objekata Albanaca“.

UNS i DNKiM ponavljaju da se hitno ukloni vest sa sajta jer sadrži jezik mržnje, neprofesionalno i netačno izveštavanje i vrši reviziju zločina počinjenog marta 2004.

UNS i DNKiM su obavestili sve međunarodne institucije na Kosovu, lokalna regulatorna tela sa zahtevom da reaguju i spreče širenje lažnih vesti koje su imale i mogu imati tragične posledice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi