Naslovna  |  Saopštenja  |  Kurir povredio privatnost kćerke ministra Radulovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 12. 2013.

Kurir povredio privatnost kćerke ministra Radulovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog kršenja privatnosti maloletne kćerke ministra privrede Saše Radulovića u tekstu „Pretučena ćerka Saše Radulovića“ objavljenom u današnjem Kuriru. Kurir je na naslovnoj strani i u tekstu na 10 strani objavio, pozivajući se na anonimne izvore, da je kćerka ministra Radulovića zatražila pomoć u Urgentnom centru zbog povreda glave, navodeći izjave sagovornika koji „sumnjaju da je pretučena“.

UNS podseća da je po Kodeksu novinara Srbije „novinar obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom“.

To što je njen otac nosilac javne funkcije i što je, takođe po Kodeksu, njegovo pravo na zaštitu privatnosti suženo, ne znači da privatnost njegove maloletne dece na bilo koji način sme biti ugrožena.  Naročito ne pretpostavkama koje se u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom moraju proveriti iz više nezavisnih izvora, pri čemu anonimni izvori moraju biti izuzetak, a ne pravilo.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

27.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 14:21

Osveta !?

Mozda je neka vrsta osvete:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/352937/Osnivac-i-vlasnik-Kurira-ojadio-Komercijalnu-banku-za-50-miliona-dinara

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi