Naslovna  |  Saopštenja  |  SNSCG: Zaustaviti napade na novinare u Crnoj Gori
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 01. 2014.

SNSCG: Zaustaviti napade na novinare u Crnoj Gori

Savez novinara Srbije i Crne Gore (SNSCG) najoštrije osuđuje sinoćni napad na dopisnicu podgoričkog dnevnika „Dan“ Lidiju Nikčević u Nikšiću. SNSCG podseća da je u Crnoj Gori poslednjih godina najviše nerasvetljenih ozbiljnih napada i pretnji novinarima u regionu, što iziskuje ne samo promenu ponašanja policije, tužilaštva i pravosuđa nego i pooštravanje sankcija za pretnje i napade na novinare.

 

SNSCG naglašava da nekažnjavanje napada stvara strah i nesigurnost u radu novinara i poziva na solidarnost kolega u Crnoj Gori u osudi ovog kriminalnog čina i borbi za efikasnu i uspešnu istragu uključujući i organizovanje štrajka.

SNSCG podseća da je ovo jedan od mnogih napada na novinare u Crnoj Gori. Ubistvo novinara „Dana“ iz 2004. godine Duška Jovanovića ni posle 10 godina nije rasvetljeno. Redakcija „Vijesti“ je kamenovana 8. novembra ove godine, kada su tri nepoznata muškarca razbila prozor redakcije.

"Vijesti" su napadnute i tokom Parade ponosa, kada je redakcija dva puta kamenovana. U avgustu ove godine bačena je eksplozivna naprava ispred kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića, a pre desetak dana boomba je eksplodirala ispred ove redakcije. Policija i tužilaštvo Crne Gore još uvek nisu rešili ni seriju paljenja vozila “Vijesti” u glavnom gradu Crne Gore 2011. godine.

SNSCG je regionalna novinarska asocijacija čiji su osnivači Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Crne Gore (UNCG).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi