Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: Da prestane uništavanje srpskih obeležja na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 01. 2014.

UNS i DNKiM: Da prestane uništavanje srpskih obeležja na KiM

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuju uništavanje spomen obeležja pesniku i novinaru sa Kosova i Metohije Lazaru Vučkoviću i zahtevaju od policije da pronađu počinioce ovog nedela i spreče skrnavljenje srpskih grobalja na Kosovu i Metohiji. UNS i DNKiM traže da bista srpskog pesnika bude ponovo postavljena.

 

Spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije i novinaru prištinskog “Jedinstva”, u Gornjem Selu, kod Prizrena uništen je na Božić, a pesnikova bista je odnesena. Počinioci nisu pronađeni.

Za UNS i DNKiM su neshvatljivi netrpeljivost i uništavanje obeležja srpske kulture i novinarske profesije na Kosovu i Metohiji.

UNS i DNKiM podsećaju da je krajem septembra prošle godine uklonjena  spomen ploča nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koja je postavljena u blizini Orahovca, gde su kidnapovani 1998. godine.

Prethodno je oktobra 2012. godine, takođe, odneta spomen ploča, a počinioci ni do danas nisu pronađeni.

Novinar prištinskog “Jedinstva” i pesnik sa Kosova i Metohije Lazar Vučković je stradao 1966. godine sa pesnikom Blažom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

10.01.

2014.

ПЕТАР В КНЕЖЕВИЋ [neregistrovani] u 12:07

Ни мртве не остављјају на миру

Након рушења табле посвећене потрази за косметским новинарима коју је УНС два пута подизао , ево, сада је уништен споменик новинару приштинског јединства и значајном косметском песнику Лазару Вучковићу, који је је 1966. године са песником Бранком Шћепановићем изгубио живот на Охридском језеру.

Споменик новинару налазио се у Горњем селу код Призрена. Светогрђе и јавни злочин према мртвима угледао је његов брат, који је дошао да прислужи божићну свећу.
Потпарол полиције за регион Призрена, Назир Бериша, као што то обично бива, костатовао је да нема осумњичених, и да је могуће да је биста однета ради материјала од кога је направљена.

Споменик је издржао и страховиту 1999. годину и ужасну, погромашку 2004. да би му непознати починиоци, баш сада, на српски православни Божић приредили немилу судбину.

Огорчено српско становништво могло је само да изјави да им је јасна Порука која је упућена за Божић породици Вучковић и свима локалним Србима.

Истакнуто је у пристиглим вестима да је, неколико километара даље, пре десет дана , у Драјчићима, у Средачкој Жупи, почело рушење српске школе, старе 109 година. И то је пример геноцидног односа према староседеоцима.

Уместо поправка и адаптације објекта, који има и елементе историчности и неоспорног значаја за образовну прошлост српског народа у том крају, тај споменик стар 109 година по нечијој наопакој наредби руши се, што је веома видљива немушта забрана повратку протераног српског становништва. Потребно је тражити да се прекине са рушењем тога објекта, који је најбољи доказ постојања и опстанка српског народа у тој, очито, угроженој средини.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi