Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Kragujevac da uskladi medijski konkurs sa Zakonom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 06. 2015.

Koalicija: Kragujevac da uskladi medijski konkurs sa Zakonom

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres traži od kragujevačkih vlasti da konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja uskladi sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Grad Kragujevac raspisao je prethodne nedelje konkurs kojim je pravo učešća ograničio na medije sa sedištem na teritoriji ovog grada. I pored upozorenja Koalicije i prvobitnog obećanja da će konkurs biti ispravljen i objavljen u četvrtak, nadležni u Kragujevcu to nisu uradili.

Kako je Koaliciji rečeno u ovom gradu, gradonačelnik Radomir Nikolić nije želeo da ispravi konkurs, iako je obavešten da on nije u skladu sa Zakonom.

Koalicija podseća da je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, bez navođenja ograničavajućih odredbi po kojima podnosilac projekta mora imati sedište na teritoriji lokalne samouprave koja raspisuje konkurs.

Koalicija podseća da neće učestvovati u postupcima  koji nisu u skladu sa propisima i da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje se ogluše o Zakon.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prati objavljivanje javnih poziva u svim opštinama i gradovima i, ukoliko poziv nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, obaveštava ih i daje uputstva za njegovo ispravljanje.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će nakon monitoringa sprovedenih javnih poziva obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja o svim uočenim nepravilnostima.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

18.06.

2015.

ja [neregistrovani] u 14:17

čuvaj svoje novce

Pa ovo je valjda, sasvim i normalno. Prinudili ste Kragujevac, Niš, Kruševac, Pančevo, Novi Pazar, Kraljevo, Novi sad ..... da ugase svoje lokalne medije i da svoje sugrađane ostave bez posla, a sada bi još hteli da novac iz tih gradova bude usmeren u džepove beogradskih medijskih kuća. E pa, neće moći. Kao što beogradske opštine nikada nisu, niti će, dale novac medijima iz drugih mesta, logično je da se i drugi gradovi ponašaju na isti način. Pa nije valjda zakon usvajan da bi Blic, Novosti, B92, Pink, i slični mogli da konkurišu u svim opštinama, i da, ukoliko ne dobiju novac, ne izveštavaju iz tih krajeva. Nadam se, Gospodo iz UNS-a, NUNS-a, ANEM-a i sličnih koalicija, da prihvatate da to jednostavno nije normalno, ali je, po svemu sudeći, na žalost, ISTINITO !!!

Odgovori
sub

06.06.

2015.

stojko [neregistrovani] u 11:41

Re:

Eto vam ih toliko hvaljeni zakoni na delu.

Odgovori
pet

05.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:41

kad na vrbi rodi grozdje.

dace vam pare ljilja u vukasin , ali nemaju sitno.nije vam Kragujevac Babusnica hocete privatne medije a narodne pare.

Odgovori
pet

05.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:27

čemu zakon

Čemu Zakon kada mnogi ne poštuju isti i kada i ako je konkursna procedura ispoštovana komisija samo verifikuje želje prednika i čelnika.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi