Naslovna  |  Saopštenja  |  Kriza u nacionalnom savetu ne sme ugroziti informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 02. 2010.

Kriza u nacionalnom savetu ne sme ugroziti informisanje


Udruženje novinara Srbije (UNS) od države očekuje da, nakon raspuštanja Nacionalnog saveta Bunjevaca u Subotici i uvođenja organa privremene uprave, ne dozvoli da se kriza u nacionalnom savetu ove zajednice odrazi na njeno informisanje.

Bunjevačka nacionalna zajednica, koja nema matičnu državu, ima mogućnost da se informiše posredstvom "Bunjevačkih novina" i nekoliko emisija na radiju i televiziji, koje se emituju na ikavici, tradicionalnom govoru Bunjevaca.

Odlukom Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sredinom januara ove godine, raspušten je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne zajednice, a primopredaja prostorija i dokumentacije između starog rukovodstva saveta i privremenog organa upravljanja, koji predvodi Andrija Peić, obavljeno je 23. januara.

Bunjevci iz Subotice i Sombora odigrali su značajnu ulogu prilikom prisajedinjenja Bačke, Barnje i Banata Kraljevini Srbiji 1918. godine, a iz redova ove nacionalne zajednice potiče i Dragutin Milodanović, subotički i beogradski novinar, poštanski službenik i oficir dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima 1876 - 1878. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi