Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od postupka protiv „Nedeljnika“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 02. 2020.

UNS: Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od postupka protiv „Nedeljnika“

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od prekršajnog postupka protiv „Nedeljnika“ jer tekst za koji Ministarstvo tvrdi da ugrožava decu zapravo predstavlja dobar primer izveštavanja.

Svaki čitalac teksta „Nije to ’Ma to su deca, toga je uvek bilo’“ jasno može da prepozna oprez novinara i urednika, kao i brigu da tekst i fotografije ne budu eksplicitne i ne ugroze decu, iako je tema vršnjačko nasilje, a da javnost bude tačno upoznata sa konkretnim problemom i onim što je u tom slučaju škola preduzela.

Za pohvalu nije samo novinarski rad, već i to što se direktor škole odazvao i govorio za "Nedeljnik" o slučaju, imajući u vidu da novinari o ovako osetljivim temama najčešće ne dobiju pravovremeni odgovor nadležnih.

UNS godinama sa UNICEF-om analizira izveštavanje medija o deci, organizuje obuke i podstiče profesionalno izveštavanje o deci. Izveštavanjem o nasilju nad i među decom štampani mediji po pravilu krše etička pravila i prava deteta kada takve teme objavljuju kao udarne, na naslovnici, pokazalo je zajedničko istraživanje UNS-a i UNICEF-a, a takve vrste senzacionalizma nema kod "Nedeljnika".

UNS je zabrinut što pravnici u Ministarstvu nisu sprečili pokretanje ovog postupka i što Ministarstvo ne prepoznaje osnovnu ulogu novinarstva da u javnost iznese probleme odraslih i dece, u skladu sa kodeksom novinara. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi