Naslovna  |  Saopštenja  |  Političari opet prete novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 10. 2011.

Političari opet prete novinarima

Udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje koje je novinaru Vojkanu Ristiću uputio jedan član gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Vranju.

Juče u popodnevnim časovima dopisnika dnevnog lista Danas i urednika veb portala Vranjepres, Vojkana Ristića, na službeni telefon pozvao je njemu dobro poznat član gradskog odbora DSS-a i uputio mu niz pretnji zbog teksta koji je portal Vranjepres objavio o hapšenjima u slučaju RK Kolubara.

Tekst koji je Ristić objavio govori o "nezvaničnim saznanjima da se u sklopu istrage o aferi Kolubara vode predistražne radnje i protiv nekih funkcionera odbora DSS u Vranju".

Ristić navodi da u toj vesti nije imenovan ni jedan funkcioner Gradskog odbora DSS u Vranju, te da se ne "prejudicira bilo kakav ishod postupka koji se trenutno vodi pred Istražnim sudijom Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Političar je Ristiću savetovao da ućuti, upozorivši ga da ”nije nadležan da se bavi slučajem Kolubara". Takođe ga je optužio i da u aktuelnoj situaciji hapšenja rukovodilaca RK Kolubara direktno radi za G17 plus, DS i SPS.

UNS zahteva od nadležnih državnih organa da novinarima omoguće normalne uslove za rad, bez straha za život i fizičku sigurnost, sankcionisanjem onih koji prete novinarima i te svoje pretnje ostvaruju.

UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, koje su na snazi skoro dve godine, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem predviđena zatvorska kazna i do osam godina zatvora.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi