Naslovna  |  Šta radimo  |  Projekti  |  Kodeks novinara Srbije i medijski savet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

Kodeks novinara Srbije i medijski savet

UNS i NUNS su u 2006. godini usvojili Kodeks novinara Srbije posle brojnih javnih rasprava u kojima su učestvovali novinari, predstavnici medija i medijski stručnjaci.

Zajednički Kodeks novinara Srbije je usvojen. U 2007. nas očekuje osnivanje medijskog saveta.

 

  • UNS i NUNS su u 2006. godini usvojili Kodeks novinara Srbije posle brojnih javnih rasprava u kojima su učestvovali novinari, predstavnici medija i medijski stručnjaci.
  • Do decembra 2006. godine Udruženja su imala sopstvene kodekse.
  • Usvajanje zajedničkog kodeksa bio je prvi korak neophodan za osnivanje saveta za medije/štampu.
  • Projekat donošenja zajedničkog etičkog kodeksa ostvaren je uz podršku odeljenja za medije OEBS-a u Srbiji.
  • Udruženje novinara Srbije pokrenulo je 2005. godiine inicijativu za donošenje jedinstvenog etičkog kodeksa za novinare u Srbiji i za osnivanje Saveta za medije, kao tela samoregulacije koje će brinuti o etici javne reči, zaštiti i unapređenju novinarskih standarda i zaustavljanju deprofesionalizacije medija. (Videti Konvenciju)
  • Jedinstveni etički kodeks neophodan je zbog skoro svakodnevnog kršenja profesionalnih standarda, Zakona o informisanju i Zakona o radiodifuziji, ali i zbog ograničenih mogućnosti Sudova časti oba novinarska udruženja kojima pripada tek nešto više od polovine profesionalnih novinara u Srbiji, pa samim time ograničenosti nadležnosti u slučajevima kršenja profesionalne etike. Ne treba zanemarivati i nespremnost novinara da javno izriču mišljenja i stavove o propustima svojih kolega.
  • Jedinstveni Kodeks novinara Srbije biće ponuđen na potpis redakcijama i profesionalnim asocijacijama u Srbiji.

 

Predstavnici novinarske struke formiraće medijski savet koji bi kao autonomno regulatorno telo, oslanjajući se na jedinstveni kodeks, zauzimao stavove, mišljenja i, eventualno, izricao sankcije za nepoštovanje novinarskih standarda. Osnivanje medijskog saveta, odnosno Saveta za štampu, očekuje nas u 2007. godini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi