Naslovna  |  Šta radimo  |  Projekti  |  "Označavanje TV programa neprikladnog za decu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

"Označavanje TV programa neprikladnog za decu“

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji radilo je na projektu „Možemo bolje – podizanje kapaciteta novinara za kvalitetnije izveštavanje o deci i uspostavljanje jedinstvenih kriterijuma za označavanje TV programa“ od 22. maja do 17. decembra 2013. godine.

U Beogradu je 12. i 13. septembra 2013. godine organizovana radionica „Kako intervjuisati decu“ koju je vodio iskusni novinar i trener Mike Jempson, direktor britanske organizacije MediaWise koja se bavi pitanjima etike medija.

U radionici je učestvovalo 19 novinara i urednika lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija.

Tokom dvodnevnog rada učesnici radionice imali su priliku da pogledaju konkretne primere intervjuisanja dece iz srpskih medija, čuju stavove i diskutuju sa poznatim i iskusnim srpskim novinarima, predstavnicima samoregulatornih tela, sudova časti novinarskih udruženja, Komisije za žalbu saveta za štampu i Republičke radiodifuzne agencije. Imali su priliku i da iznesu svoje dileme, čuju razmišljana iskusnijih koleginica i kolega, ali i psihologa koji je bio uključen u diskusiju.

Novinari su na radionici podstaknuti da medijski pokreću teme koje se tiču dece i njihovih prava, uključe decu u izveštavanje kada se radi o sadržajima koji se na njih odnose, kao i da se pridržavaju pravila propisanih Kodeksom novinara Srbije, preporuka Međunarodne federacije novinara i Konvencije o pravima deteta UN.

UNS i UNICEF su objavili sveobuhvatni izveštaj «Označavanje televizijskih sadržaja i zaštita dece – analiza programa nacionalnih emitera».  Uz rezultate analize programa objavljeni su i  nalazi na osnovu razgovora sa roditeljima dece uzrasta od 10 do 17 godina sprovedenih u pet gradova Srbije – Nišu, Čačku, Novom Sadu, Subotici i Beogradu.

Pokazalo se da je praksa obeležavanja programskih sadržaja koja postoji u Srbiji više od 6 godina zaživela, ali da mnogi programi nisu adekvatno označeni. Ustanovljeno je da emiteri ne teže strukturisanju programa u skladu sa oznakama, kao i da postoji nedoslednost u označavanju programa istog ili sličnog sadržaja, a da različiti sadržaji nose istu oznaku, tako npr. oznaka  12 pokriva širok spektar programa, čak i rijaliti programe. 

UNS i UNICEF su na osnovu preporuka iz istraživanja, uz pomoć razvojnog psihologa, izradili Predlog kriterijuma za označavanje TV programa neprikladnih za decu kojim se uvodi i nova oznaka – UR (učešće roditelja).

Zajedno sa Republičkom radiodifuznom agencijom UNS i UNICEF su organizovali tri okrugla stola „Zaštita dece označavanjem TV programa“,  u različitim srpskim gradovima, Nišu (6. decembar), Novom Sadu (10. decembar) i Beogradu (17. decembar) kako bi predstavili rezultate istraživanja i predloge za bolju zaštitu dece od neprikladnih TV programa.

Okruglim stolovima prisustvovali su urednici javnih servisa, lokalnih, regionalnih i komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom, predstavnici Ministrastva kulture i informisanja, narodni poslanici, članovi Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije, predstavnici novinarskih i medijskih asocijacija, udruženja roditelja i drugih nevladinih organizacija, studenti i profesori univerziteta.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi