Naslovna  |  Šta radimo  |  Saradnja  |  Susret novinara mediteranskih zemalja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saradnja

Susret novinara mediteranskih zemalja

Deklaracija iz Poreča (Hrvatska)

Predstavnici sindikata i novinarskih udruženja mediteranskih zemalja okupili su se u Poreču (Hrvatska), 9. i 10. juna 2006. gde su raspravljali o situaciji u medijima, ulozi novinara i njihovim socijalnim pravima, nužnim uslovima za razvoj Prava na informaciju. Rasprava je ukazala na oprečne situacije u medijima ovisno o zemlji, te je naznačila razliku između severa i juga Mediterana. Međutim, svi učesnici su ustanovili sledeće pojave :

 • kriza u pisanim medijima;
 • kriza u javnim audiovizuelnim medijima;
 • ubrzano okrupnjavanje medija i slabljenje pluralizma;
 • ometanje novinara u obavljanju njihovih zadataka;
 • politički i ekonomski pritisci koji imaju nameru uniformisati informaciju i prilagoditi je isključivo zakonima tržišta;
 • povećana nesigurnost novinarske profesije, pogotovo za žene;
 • teškoće pristupa izvoru javnih informacija.

Učesnici susreta novinara mediteranskih zemalja pružaju punu solidarnost svojim kolegama, žrtvama cenzure, nepravičnih sudskih procesa i presuda, proganjanja i različitih vrsta uznemiravanja. Zbog toga :

 • smatramo da je nužno ojačati sindikalne i strukovne projekte namenjene jačanju uloge, dostojanstva i samostalnosti novinara u ime kvalitetne informacije na usluzi građanima;
 • naglašavamo da je u kontekstu izmena vlasničkih struktura medijskih preduzeća nužno osigurati nezavisnost redakcija u odnosu na političare i političku vlast;
 • pozivamo zakonodavce svih zemalja da stvore uslove istinskog pluralizma ideja u medijima, oslanjajući se pri tom posebno na preporuke Evropskog parlamenta i Saveta Europe, te da dodatno osnaže odredbe kojima se garantuje puna zaštita izvora informacija;
 • pozivamo poslodavce i zakonodavce da primenjuju pravilo jednakosti između žena i muškaraca u našoj profesiji;
 • pozivamo na snažnije delovanje u području očuvanja i razvoja javnih audiovizuelnih medija, garanta kvaliteta informacija.

Mediteranski prostor je oduvek bio obeležen napetostima i sukobima, naročito u zemljama Srednjeg Istoka (Palestina). Informacija se prečesto koristi poput oružja, dok je uloga novinara da pomaže razumevanju među narodima i poštovanju ljudskog dostojanstva. Novinari su platili težak danak u Iraku (120 ih je poginulo u razdoblju od 3 godine): mi pozivamo sve sindikate i udruženja novinara mediteranskih zemalja da aktivno obeleže 15. jun, međunarodni dan solidarnosti sa iračkim novinarima. Mi osuđujemo ubistvo našeg kolege Samira Kassira i uznemiravanje novinara u Libanu, te pružamo podršku egipatskim novinarima u njihovoj borbi protiv zakona izuzeća.
Napetosti i incidenti u nekim evropskim zemljama nalažu, više no ikada pre, nužnost dijaloga sa arapskim svetom, što je već i naznačeno u odnosima između Međunarodne federacije novinara (FIJ) i Arapske fedracije novinara (FAJ). Mi pozivamo na veće uvažavanje «Barselonskog procesa» kako bi južna obala Mediterana mogla bolje iskoristiti politiku partnerstva koja je daleko od ostvarenja svojih ciljeva.

Zbog sve ozbiljnijih pojava ksenofobije i sve restriktivnijih zakona u području migracijske politike u nekim severnim zemljama, mi podržavamo kampanju FIJ-a protiv rasizma i ksenofobije sa ciljem promovisanja dostojanstvene slike imigracije.
U svrhu efikasnijeg delovanja mediteranske grupe, ovaj skup odobrava uspostavljanje sekretarijata za koordinaciju, koji je poveren italijanskom sindikatu FNSI u Rimu. Porečki skup predlaže svim novinarskim organizacijama mediteranskih zemalja da izrade na svojoj Internet stranici jedan prostor namenjen razmeni informacija. Konačno, organizovani novinari mogu u značajnoj meri doprineti procesu izgradnje Mediterana u prostor Mira, Demokratije, Slobode, Sigurnosti i Saradnje među zemljama i narodima.
Porečki skup je takođe potvrdio sastav koordinacijskog odbora u kojem se nalazi i jedan član sindikata s Malte gde će se održati sledeći skup novinara mediteranskoh zemalja, 2007. godine. Mediteranska grupa je dogovorila susret u januaru 2007. u Maroku gde će se održati seminar o borbi medija protiv ideologija diskriminacije i mržnje.

 

Poreč, 10. jun 2006.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi