Naslovna  |  Šta radimo  |  Saradnja  |  Društvo novinara Kosova i Metohije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saradnja

Društvo novinara Kosova i Metohije

Novinari na Kosovu i Metohiji počeli su da se organizuju sredinom prošlog veka. Na Kosovu i Metohiji 1948. godine osnovana je Sekcija novinara Kosovsko-metohijske oblasti koja je počela da radi 10. oktobra 1950.

Ova sekcija bila je sastavni deo Udruženja novinara Srbije, s tim što je od 14. marta 1951. godine konstituisana u Povereništvo UNS-a sa sedištem u Prištini. Za predsednika je izabran Mustafa Šalja.

U Prištini je 2. oktobra 1959. održana skupština Veća novinara Kosova i Metohije. Za predsednika Veća izabran je Aslan Fazlija, za sekretara Vasa Vojinović, a za blagajnika Jože Antunović.

Veće novinara Kosova i Metohije ustanovilo je godišnje novinarske nagrade 1967. godine.

Društvo novinara Kosova formirano je18. maja 1973. godine. Za predsednika je izabran Mihajlo Stojaković (Jedinstvo), a za sekretara Behajdin Ismajli (TV Priština).

Društvo novinara Kosova 12. marta 1976. godine menja naziv u Udruženje novinara Kosova.

Kao sastavni deo proklamovanog jedinstvenog Udruženja novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova radilo je do kraja devedesetih godina xx veka. Usled tihog, a potom otvorenog bojkota novinara Albanaca, koji istupaju iz kosovske novinarske organizacije, Udruženje novinara Kosova je desetkovano i u njemu ostaju novinari Srbi, Crnogorci, Muslimani i Turci, da bi posle okončanja NATO bombardovanja u organizaciji kosovsko-metohijskih novinara ostali samo novinari Srbi, oni koji su ostali da žive na KiM. Većina novinara Srba proterana je sa KiM pod pogromom albanskih ekstremista i pretnjama "OVK".

Predsednici kosovsko-metohijskih novinara bili su: Mustafa Šalja (1951), Miodrag Nikolić (1954), Petko Vukićević (1956), Aslan Fazlija (1959), Vehap Šita (1967), Jusuf Keljmendi (1969), Mihajlo Stojaković (1973), Fahrudin Gunga (1976), Nevzat Hudaverdi (1981), Milisav Milić (1983), Maksut Šehu (1984), Osman Gaši (1985), Anka Cvijanović (1986), Muharem Baćaj (1987), Boško Drobnjak (1988).

Na marginama razgradnje SFRJ, a u skladu sa promenama Ustava Republike Srbije, Udruženje novinara Srbije odlučilo je 1989. godine da se konstituiše kao jedinstvena organizacija na celoj teritoriji Republike, pa su ukinute novinarske organizacije u pokrajinama (Društvo novinara Kosova i Metohije i Društvo novinara Vojvodine). Odlučeno je da osnovni oblik organizovanja novinara bude aktiv novinara.

1999. RASPAD


Sistem informisanjana na srpskom jeziku potpuno se raspao 1999. godine nakon Nato intervencije. Srbi su izbačeni iz gradova, a medijske kuće nestaju ili menjaju sedište.

1999. UDRUŽENjE NOVINARA "SEVER"


Posle povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, izmeštaju se i mediji. U uslovima potpunog institucionalnog vakuma najveći broj novinara zadržao se na severu Pokrajine, gde je u leto 1999. godine osnovano Udruženje novinara "Sever" koje je okupilo 38 članova. Osnovni cilj udruženja bio je organizovanje informisanja preostalog srpskog stanovništva na Kosovu.

2000/01. STVARANjE NOVIH MEDIJA


U seoskim sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, uglavnom tehničko osoblje bivših radio i TV kuća u toku 2000/01 pokreće radio-stanice male snage na kojima se pretežno emituju pozdravi i čestitke. Srbi su za kratko vreme osnovali 27 radio-stanica, šest televizija, mesečnik Glas juga i Građanski glasnik. Na području sevenog Kosova program emituju Radio Kosovska Mitrovica, Radio Kontakt plus i RTV Mir, na centralnom Kosovu Radio Gračanica, Radio KiM i Radio Vitez. Žitelji Metohije imaju Radio Goraždevac, dok se u Kosovskom Pomoravlju slušaju Radio Klokot Radio Kosovska Kamenica, Radio Indeks i Radio Maks, a u Štrpcu Radio Borzani, Radio Herc i Radio Spektar.

Od 1975. godine jedini dnevni list na srpskom jeziku na KiM "Jedinstvo" nije prestajao da izlazi, ali je od juna 1999. godine, sa dolaskom međunarodne misije u pokrajinu i otvorenim progonom Srba i srpskih institucija sa KiM, nastavio da izlazi jednom nedeljno, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

2002. UNS, UNMIK


UNS je 2002. godine od UNMIK administracije dobio dozvolu za rad na Kosovu i Metohiji kao prva nevladina organizacija sa sedištem u Beogradu koja deluje u južnoj srpskoj pokrajini.

2003. POMOĆ UNS-a

Članovi Uprave UNS-a Žarko Simović, Slobodan Klisinski i predsednik UNS-a Nino Brajović obišli su 2003. godine sve srpske enklave i novinare.

Član Uprave UNS-a Branko Žujović iz subotičke kancelarije UNS-a organizovao je besplatno desetodnevno letovanje za 19 kolega i njihovu decu, u ovom gradu. Takođe, 2007. organizovao je besplatnu matursku ekskurziju za učenike srednjo tehničke škole iz Prištine, koja je izmeštena u selo Preoce.

Godinu dana kasnije kolege Branko Žujović i Arpad Horvat organizovali su akciju Božić u Subotici za tri mlada novinarska para sa KiM i njihovu decu.

KOSMA MREŽA

KOSMA (Kosovska medijska asocijacija)  počela je da radi u septembru 2003. godine Radio-stanice Radio KiM, Radio Klokot, Radio Goraždevac, Radio Borzani i Radio Kosovska Kamenica udružuju se u KOSMU i prvi put stvaraju jedinstven informativni program. Po principu rotacije i domaćinstva, stanice u Čaglavici, Mitrovici, Goraždevcu, Štrpcu i Klokotu proizvode pola sata informativnog programa dnevno.

Realizaciju i rad KOSMA mreže finansijski su podržali:

Ministarstvo Kulture Republike Srbije, Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Norveška narodna pomoć (NPA), Švedski Helsinški komitet (SHC) USAID Kosovo, IREX Kosovo.

2006. OBNOVA DNKIM

Na skupštini u Gračanici održanoj 18. novembra obnovljen je rad Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u okviru UNS-a.
Na Izbornoj skupštini usvojen je Statut i izabran Upravni odbor u sastavu: Časlav Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica), Nikola Krstić (Radio Borzani - Štrpce), Sonja Ivković (Jedinstvo, dopisnik iz Kosovskog Pomoravlja), Darko Dimitrijević (Radio Goraždevac), Živojin Rakočević (KiM radio - Čaglavica), Zoran Vlašković (Jedinstvo - Kosovska Mitrovica). Za predsednika DNKiM izabran je Žarko Joksimović (Dopisnik TV Most i RTS-a iz centralnog Kosova). Za članove Nadzornog odbora izabrani su Budumir Ničić, Vlada Trajković i Armenija Bešević.

DNKiM je konstituisano kao dobrovoljno, vanstranačko i nevladino udruženje građana. Okuplja166 članova koji rade u južnoj srpskoj pokrajini. U Prištini je sedište DNKiM koje je privremeno izmešteno u Gračanicu. Područje delovanja DNKiM je područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Dan DNKiM je 22. decembar. Stalni organi društva su: Skupština, Upravni odbor i Nadzorni odbor. Ciljevi Društva su: zaštita profesije i novinara, podrška slobodnom, nezavisnom i istraživackom novinarstvu, zaštita prava slobode govora i mišljenja kao i unapređivanje medija.

2007. UNS, DNKiM

UNS i njegov regionalni ogranak DNKiM tražili su od učesnika u Bečkim pregovorima 2007. godine da srpska zajednica dobije televizijski kanal, dnevne novine; pristup bibliotečkim fondovima, arhivi RTV Priština i Kosovo filma. Prihvaćeno je da Kosovo mora da ima jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji pokriva celu teritoriju Pokrajine.

Prištinske vlasti, zbog uticaja na Srbe i delom zbog podrške finansijski ugroženom javnom servisu (RTK), nastoje da se obaveza koju je nametnula međunarodna zajednica pretvori u drugi kanal javnog servisa (RTK2), što srpska medijska zajednica odbacuje.

UNS i njegov regionalni ogranak DNKiM formiraju Odbor za osnivanje nove TV, a UNDP (United Nations Development Pogramme) istražuje stavove i medijske potrebe srpske zajednice na KiM.

2009. DRUGA IZBORNA SKUPŠTINA DNKiM

Druga izborna skupština DNKiM održana je 13. juna 2009. u Kosovskoj Mitrovici. Za predsednika je izabran Željko Tvrdišić (urednik Radija Kontakt plus i dopisnik TANJUG-a iz Kosovske Mitrovice). U Upravni odbor izabrani su: Ljiljana Janković (dopisnik RTS-a iz Kosovske Mitrovice), Jelena Cvetanović (Radio Kontakt plus), Nikola Stolić (Radio Klokot), Marijana Simić (Radio KiM), Nikola Krstić (Radio Borzani - Štrpce), Darko Dimitrijević (Radio Goraždevac) Zoran Babović (dopisnik Televizije Most i RTS-a iz centralnog Kosova). U Nadzorni odbor izabrani su: Vojin Todić, Jelena Marković, i Verica Vukojević.

KosNet info

Na inicijativu RTV Herc iz Štrpca i po principu KOSMA mreže TV stanice i TV produkcije koje emituju i proizvode program na srpskom jeziku 2009. godine pokreću projekat KosNet info. KosNet info je zajednički informativni program čiji je cilj da se utvrdi postoji li na KiM potencijal za pravljenje kvalitetnog televizijskog formata na srpskom jeziku. Ovo je generalna proba za dnevnik nove TV na srpskom jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi