Насловна  |  Шта радимо  |  Сарадња  |  Друштво новинара Косова и Метохије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Сарадња

Друштво новинара Косова и Метохије

Новинари на Косову и Метохији почели су да се организују средином прошлог века. На Косову и Метохији 1948. године основана је Секција новинара Косовско-метохијске области која је почела да ради 10. октобра 1950.

Ова секција била је саставни део Удружења новинара Србије, с тим што је од 14. марта 1951. године конституисана у Повереништво УНС-а са седиштем у Приштини. За председника је изабран Мустафа Шаља.

У Приштини је 2. октобра 1959. одржана скупштина Већа новинара Косова и Метохије. За председника Већа изабран је Аслан Фазлија, за секретара Васа Војиновић, а за благајника Јоже Антуновић.

Веће новинара Косова и Метохије установило је годишње новинарске награде 1967. године.

Друштво новинара Косова формирано је18. маја 1973. године. За председника је изабран Михајло Стојаковић (Јединство), а за секретара Бехајдин Исмајли (ТВ Приштина).

Друштво новинара Косова 12. марта 1976. године мења назив у Удружење новинара Косова.

Као саставни део прокламованог јединственог Удружења новинара Србије, Удружење новинара Косова радило је до краја деведесетих година xx века. Услед тихог, а потом отвореног бојкота новинара Албанаца, који иступају из косовске новинарске организације, Удружење новинара Косова је десетковано и у њему остају новинари Срби, Црногорци, Муслимани и Турци, да би после окончања НАТО бомбардовања у организацији косовско-метохијских новинара остали само новинари Срби, они који су остали да живе на КиМ. Већина новинара Срба протерана је са КиМ под погромом албанских екстремиста и претњама "ОВК".

Председници косовско-метохијских новинара били су: Мустафа Шаља (1951), Миодраг Николић (1954), Петко Вукићевић (1956), Аслан Фазлија (1959), Вехап Шита (1967), Јусуф Кељменди (1969), Михајло Стојаковић (1973), Фахрудин Гунга (1976), Невзат Худаверди (1981), Милисав Милић (1983), Максут Шеху (1984), Осман Гаши (1985), Анка Цвијановић (1986), Мухарем Баћај (1987), Бошко Дробњак (1988).

На маргинама разградње СФРЈ, а у складу са променама Устава Републике Србије, Удружење новинара Србије одлучило је 1989. године да се конституише као јединствена организација на целој територији Републике, па су укинуте новинарске организације у покрајинама (Друштво новинара Косова и Метохије и Друштво новинара Војводине). Одлучено је да основни облик организовања новинара буде актив новинара.

1999. РАСПАД


Систем информисањана на српском језику потпуно се распао 1999. године након Нато интервенције. Срби су избачени из градова, а медијске куће нестају или мењају седиште.

1999. УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА "СЕВЕР"


После повлачења српске војске и полиције са Косова и Метохије, измештају се и медији. У условима потпуног институционалног вакума највећи број новинара задржао се на северу Покрајине, где је у лето 1999. године основано Удружење новинара "Север" које је окупило 38 чланова. Основни циљ удружења био је организовање информисања преосталог српског становништва на Косову.

2000/01. СТВАРАЊЕ НОВИХ МЕДИЈА


У сеоским срединама са већинским српским становништвом на КиМ, углавном техничко особље бивших радио и ТВ кућа у току 2000/01 покреће радио-станице мале снаге на којима се претежно емитују поздрави и честитке. Срби су за кратко време основали 27 радио-станица, шест телевизија, месечник Глас југа и Грађански гласник. На подручју севеног Косова програм емитују Радио Косовска Митровица, Радио Контакт плус и РТВ Мир, на централном Косову Радио Грачаница, Радио КиМ и Радио Витез. Житељи Метохије имају Радио Гораждевац, док се у Косовском Поморављу слушају Радио Клокот Радио Косовска Каменица, Радио Индекс и Радио Макс, а у Штрпцу Радио Борзани, Радио Херц и Радио Спектар.

Од 1975. године једини дневни лист на српском језику на КиМ "Јединство" није престајао да излази, али је од јуна 1999. године, са доласком међународне мисије у покрајину и отвореним прогоном Срба и српских институција са КиМ, наставио да излази једном недељно, са седиштем у Косовској Митровици.

2002. УНС, УНМИК


УНС је 2002. године од УНМИК администрације добио дозволу за рад на Косову и Метохији као прва невладина организација са седиштем у Београду која делује у јужној српској покрајини.

2003. ПОМОЋ УНС-а

Чланови Управе УНС-а Жарко Симовић, Слободан Клисински и председник УНС-а Нино Брајовић обишли су 2003. године све српске енклаве и новинаре.

Члан Управе УНС-а Бранко Жујовић из суботичке канцеларије УНС-а организовао је бесплатно десетодневно летовање за 19 колега и њихову децу, у овом граду. Такође, 2007. организовао је бесплатну матурску екскурзију за ученике средњо техничке школе из Приштине, која је измештена у село Преоце.

Годину дана касније колеге Бранко Жујовић и Арпад Хорват организовали су акцију Божић у Суботици за три млада новинарска пара са КиМ и њихову децу.

КОСМА МРЕЖА

КОСМА (Косовска медијска асоцијација)  почела је да ради у септембру 2003. године Радио-станице Радио КиМ, Радио Клокот, Радио Гораждевац, Радио Борзани и Радио Косовска Каменица удружују се у КОСМУ и први пут стварају јединствен информативни програм. По принципу ротације и домаћинства, станице у Чаглавици, Митровици, Гораждевцу, Штрпцу и Клокоту производе пола сата информативног програма дневно.

Реализацију и рад КОСМА мреже финансијски су подржали:

Министарство Културе Републике Србије, Европска агенција за реконструкцију (ЕАР), Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), Норвешка народна помоћ (НПА), Шведски Хелсиншки комитет (SHC) USAID Косово, IREX Косово.

2006. ОБНОВА ДНКИМ

На скупштини у Грачаници одржаној 18. новембра обновљен је рад Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) у оквиру УНС-а.
На Изборној скупштини усвојен је Статут и изабран Управни одбор у саставу: Часлав Милосављевић (Радио Косовска Митровица), Никола Крстић (Радио Борзани - Штрпце), Соња Ивковић (Јединство, дописник из Косовског Поморавља), Дарко Димитријевић (Радио Гораждевац), Живојин Ракочевић (КиМ радио - Чаглавица), Зоран Влашковић (Јединство - Косовска Митровица). За председника ДНКиМ изабран је Жарко Јоксимовић (Дописник ТВ Мост и РТС-а из централног Косова). За чланове Надзорног одбора изабрани су Будумир Ничић, Влада Трајковић и Арменија Бешевић.

ДНКиМ је конституисано као добровољно, ванстраначко и невладино удружење грађана. Окупља166 чланова који раде у јужној српској покрајини. У Приштини је седиште ДНКиМ које је привремено измештено у Грачаницу. Подручје деловања ДНКиМ је подручје Аутономне покрајине Косово и Метохија. Дан ДНКиМ је 22. децембар. Стални органи друштва су: Скупштина, Управни одбор и Надзорни одбор. Циљеви Друштва су: заштита професије и новинара, подршка слободном, независном и истраживацком новинарству, заштита права слободе говора и мишљења као и унапређивање медија.

2007. УНС, ДНКиМ

УНС и његов регионални огранак ДНКиМ тражили су од учесника у Бечким преговорима 2007. године да српска заједница добије телевизијски канал, дневне новине; приступ библиотечким фондовима, архиви РТВ Приштина и Косово филма. Прихваћено је да Косово мора да има један независни ТВ канал на српском језику који покрива целу територију Покрајине.

Приштинске власти, због утицаја на Србе и делом због подршке финансијски угроженом јавном сервису (РТК), настоје да се обавеза коју је наметнула међународна заједница претвори у други канал јавног сервиса (РТК2), што српска медијска заједница одбацује.

УНС и његов регионални огранак ДНКиМ формирају Одбор за оснивање нове ТВ, а УНДП (Унитед Натионс Девелопмент Пограмме) истражује ставове и медијске потребе српске заједнице на КиМ.

2009. ДРУГА ИЗБОРНА СКУПШТИНА ДНКиМ

Друга изборна скупштина ДНКиМ одржана је 13. јуна 2009. у Косовској Митровици. За председника је изабран Жељко Тврдишић (уредник Радија Контакт плус и дописник ТАНЈУГ-а из Косовске Митровице). У Управни одбор изабрани су: Љиљана Јанковић (дописник РТС-а из Косовске Митровице), Јелена Цветановић (Радио Контакт плус), Никола Столић (Радио Клокот), Маријана Симић (Радио КиМ), Никола Крстић (Радио Борзани - Штрпце), Дарко Димитријевић (Радио Гораждевац) Зоран Бабовић (дописник Телевизије Мост и РТС-а из централног Косова). У Надзорни одбор изабрани су: Војин Тодић, Јелена Марковић, и Верица Вукојевић.

КосНет инфо

На иницијативу РТВ Херц из Штрпца и по принципу КОСМА мреже ТВ станице и ТВ продукције које емитују и производе програм на српском језику 2009. године покрећу пројекат КосНет инфо. КосНет инфо је заједнички информативни програм чији је циљ да се утврди постоји ли на КиМ потенцијал за прављење квалитетног телевизијског формата на српском језику. Ово је генерална проба за дневник нове ТВ на српском језику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси