Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Босна и Херцеговина не сме да постане једина европска држава без јавног сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 02. 2024.

Извор: ЕФЈ, превод: НУНС

Босна и Херцеговина не сме да постане једина европска држава без јавног сервиса

Радио-телевизија Босне и Херцеговине (БХРТ) суочена је са катастрофалним финансијским потешкоћама и ризиком да буде затворена, због чега ће 800 запослених остати без посла, ако се не постигне споразум о финансирању. Европска и међународна федерација новинара (ЕФЈ-ИФЈ) апелују на руководство БХРТ-а и политичаре да хитно пронађу решење.

Државни јавни емитер остао је без јединог извора прихода, када државно електро-комунално предузеће Електропривреда није наплатила ТВ претплату од грађана уз јануарске рачуне за струју. Уговор са Електропривредом БиХ није обновљен прошлог децембра након спора око уговора са управом БХРТ-а.

Финансијски проблеми БХРТ-а су дуготрајни. Запослени од 2015. године не примају социјалне доприносе (пензијско и здравствено осигурање). Осим тога, од 2017. године кршен је Закон о јавном РТВ систему са Радио-телевизијом Републике Српске (РТРС), српским аутономним ентитетом Босне и Херцеговине, који није давао БХРТ одговарајући део пореза. Ово је смањило расположива средства станице за 41 милион евра. Радио-телевизија Федерације Босне и Херцеговине, јавни сервис другог босанскохерцеговачког ентитета, такође дугује националном јавном сервису скоро 8 милиона евра. Сва ова дуговања су предмет судских спорова.

Независни синдикат радника БХРТ-а осуђује неједнакост плата између управе и запослених, при чему новац пореских обвезника није правилно распоређен међу радницима БХРТ-а. Постоје и проблеми са застарелом опремом коју користе упосленици БХРТ-а, од којих је нека опрема стара преко 40 година.

Независни синдикат радника БХРТ-а упозорио је 30. јануара да, уколико буду принуђени да користе своја законска права, може доћи до прекида у емитовању програма и других телекомуникационих услуга, те да државни и ентитетски органи, те да ц́е за то бити одговорни државни и ентитетски органи, као и менаџмент сва три јавна емитера.

У питању је и само постојање јавног сервиса, али и 800 запослених.

ИФЈ и ЕФЈ подржавају синдикалне захтеве за хитним постизањем споразума, као и за примену праведних плата, виших плата и бољих услова рада. Синдикат даље позива финансијске инспекције и тужиоце да утврде где су завршила средства запослених и ко је одговоран за банкрот БХРТ-а, како би се казнили они који су прекршили закон.

„Осим што нам осам година нису уплаћивани доприноси за срамотно ниске плате, што се посебно негативно одражава на пензије, радници БХРТ-а нису добили део децембарске плате, а сасвим је сигурно да нећемо ни примити следећу плату за јануар. Радници су у страху за егзистенцију и живот својих породица. Бринемо како ћемо платити кредите и преживети. Све што тражимо је да нам омогуће да будемо професионалци, да радимо свој посао и да за то будемо адекватно плаћени”, рекла је Неда Тадић, новинарка БХРТ-а и чланица Независног синдиката радника БХРТ-а.

Председница ЕФЈ-а Маја Север је додала: „Босна и Херцеговина би могла да постане једина европска држава без јавног сервиса. Прошло је месец дана откако је БХРТ званично без финансирања, а политичари се још увек не слажу око решења. Морају да схвате да је то ванредна ситуација. Солидарни смо са радницима БХРТ-а који и даље раде у овој тешкој ситуацији.“

Председник ИФЈ-а Доминик Прадалије рекао је: „Ми стојимо уз раднике БХРТ-а и позивамо владу да предузме мере. У интересу јавности је да добије приступ јаким, квалитативним, независним јавним медијима и то има цену: пристојне плате за све раднике и сигурност посла.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси