Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

30. 04. 2016.

Аутор: Јелена Спасић Извор: Курир

Одужимо се херојима

Крећемо! Хероји Албанске голготе нису заборављени! Курир и Удружење новинара Србије (УНС) и званично покрећу акцију за израду и постављање статуа бронзаних војника испред спомен-костурнице на острву Видо. УНС прикупља средства, а Курир је генерални медијски партнер. У славу предака Курир и УНС покрећу акцију за скупљање средстава за израду две бронзане статуе српских војника како би био завршен маузолеј на острву Видо, и то на стогодишњицу страдања Срба у Првом светском рату.

У јубиларној години, у којој обележавамо стогодишњицу од искрцавања српске војске, државе и избеглица на грчко острво Крф, Курир и УНС акцијом „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“ желе да се сви заједно бар мало одужимо славним прецима и коначно завршимо маузолеј, у коме почивају јунаци из Првог светског рата издахнули пошто су пешке прешли Албанију.

„Острво смрти“

Крајње је време да они који су дали сво ј живот и за нас и за слободу коју данас имамо имају последње почивалиште и споменик какав им и доликује. То је најмање што можемо да учинимо за све оне велике-мале људе који су својим невиђеним страдањем и подвигом донели васкрснуће Србији у Великом рату.

Градња маузолеја на „острву смрти“, који је пројектовао чувени архитекта Николај Краснов, почела је 1939, али је Други светски рат све прекинуо. У деценијама које су уследиле, изгледа, ниједна власт није марила што то није довршено. И даље ту нема бронзаних војника које је Краснов пројектовао. Две импозантне статуе српских војника, високе по три и по метра, треба да стоје на улазу у спомен-костурницу и тиме вечито одају почаст српским страдалницима чије су  кости у маузолеју и хиљадама оних који  супокој нашли  на дну Јонског мора у плавој гробници. И да недвосмислено (по)казују да је „острво смрти“ симбол страдања и дизања из пепела једног народа.

Дозвола Грчке

Зато Курир и УНС позивају све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, финансијски помогну израду и постављање бронзаних војника.

Према грубом предрачуну Републичког завода за заштиту споменика културе (Завод), трошкови израде и постављања слоилптура војника требало би најмање да износе 128.000 евра.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чија је надлежност брига о овом маузолеју, финансирало је одлазак стручњака Завода на Видо, који су утврдили да су постаменти, на којима ће стајати бронзани ратници, стабилни. Министарство културе и спорта Републике Грчке дало је сагласност за постављање бронзаних слцулптура и сад је време да ми кренемо...

Све јавно

Транспарентно

Курир ће једном недељно објављивати све донације (име донатора и износ) на свом сајту, као и све исплате, што ће преузимати са сајта УНС, који ће, као организатор пројекта, редовно објављивати све уплате и исплате на www.uns.org.rs. Све сугестије и коментаре могуће је послати на имејл адресу akcijavido@kurir-info.rs.

Искрцавање од 6. јануара

Бадње вече наде

Први Србин искрцан је на Крф на Бадње вече 1916, 6. јануара, а комплетно искрцавање окончано је 5. априла 1916, о чему сведочи и спомен-плоча у месту Гувија на Крфу. Тимочка војска је у извештају од 6. јануара написала да је 30-40 српских војника отишло у Грчку, показују извештаји из књиге „Велики рат Србије за ослобођење и уједињене Срба, Хрвата и Словенца", коју је 1928. издао Главни ђенералштаб.

Како донирати новац Рачуни за уплату донација отворени су у UniCredit банци, и то

динарски 170-0030003646031-73

девизни РС35170003000364603076

Прималац: Удружење новинара Србије, Ресавска 28 Београд

Сврха плаћања: донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

Хиљаде мртвих 5.000 хероја почива у „плавој гробници", најмање1.232 страдалника чија су имена позната почивају у спомен-костурници на Виду 1.500 јунака чија су имена непозната сахрањено је у бункерима с леве и десне стране маузолеја, 243.000 људи страдало је током повлачења преко Албаније и на Крфу, према подацима тадашњег министра војног Божидара Терзића.

Груби предрачун трошкова

Неопходно је утврдити стање постамената, њихових темеља, као и дубину фундирања и то ручним копањем најмање две сонде: Укупно 3.000 € •

Двоје стручњака (архитекта и статичар), четири дана натерену 2.000 €

• Два радника, четири дана натерену 1.000 €

-Уколико је потребно, треба обавити геомеханичка истраживања тла 

Пројекат монтаже скулптуре с решењем фундирања, анкеровања и монтажа на лицу места - Дизалица 10.000 € 

Расписивање конкурса који треба да понуди најбоље решење:

Укупно 8.000 €

• Објављивање, прикупљањерадова, излагање 1.000 €

• Стручнижири (петчланова) 1.000 €

• Награде (1.000 + 2.000 + 3.000) 6.000 € ~5

Обезбеђивање скулптура у транспорту и транспорт: Укупно 17.000 €

• Паковање, утовар, истовар 2.000 €

• Транспорт 10.000 € • Радници истручни надзор 5.000 € 3

Обликовање две скулптуре (висине 3,50 м, ускладу с монументалношћу здања и и згледом зидног платна, пропорцијским односом портала и скулптура): Укупно 90.000 €

• Израда конструкције и обликовање у глини и одливањегипсаних модела 20.000 €

• Ауторски хонорар 30.000 €

• Ливење две скулптуре убронзи 40.000 € 

Прибављање других услова, дозвола и сагласности предвиђених прописима Републике Грчке 

УКУПНО најмање око 128.000 евра

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси