Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  УНС и ДНВ: Редакције Мађар соа и Хет Напа да и даље бирају главног уредника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

06. 07. 2016.

УНС и ДНВ: Редакције Мађар соа и Хет Напа да и даље бирају главног уредника

Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Војводине (УНС и ДНВ) подржава протест новинара Мађар соа и Хет Напа због намере Мађарског националног савета да промени Статут ових медија и онемогући новинаре да учествују у избору главног и одговорног уредника.

Део новинара листова Мађар со и Хет Нап одржаће сутра, 7. јула, грађански протест испред седишта Мађарског националног савета због, како УНС-у наводи досадашњи новинар Мађар Соа Петер Кокаи, укидања демократске институције која је постојала око 30 година.

До сада, након расписаног конкурса за избор главног и одговорног уредника и представљања програма кандидата, редакције Мађар соа и Хет Напа тајним гласањем су се изјашњавале о главном уреднику. Њихов предлог упућиван је Мађарском националном савету који је, такође тајним гласањем, бирао уредника.

„Никада се није десило да се за избор главног и одговорног уредника не пита редакција, као ни да оснивач преиначи мишљење редакције. Са друге стране, гледајући предложене промене Статута, Мађарски национални савет сва овлашћења за избор уредника даје такозваном Телу овлашћених лица које у оквиру ових медија делује као Управни одбор. Сва власт се пребацује том телу које је продужена рука Савеза војвођанских Мађара, и то је суштина“, рекао је Кокаи УНС-у.

Главна и одговорна уредница Мађар Соа Марта Вајру данас није одговарала на позиве УНС-а.

За УНС и ДНВ је неприхватљиво да се после скоро 30 година мењају правила по којима је редакција тајним гласањем давала мишљење о кандидатима за избор главног и одговорног уредника.  

УНС и ДНВ сматрају да је ово још један притисак на слободу медија од стране Мађарског националног савета, односно политичке странке Савез војвођанских Мађара која има одлучујући утицај на рад овог тела.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

29.08.

2016.

Poznavalac prilika [нерегистровани] у 22:07

Morate da znate...

Nije ovde reč o pritisku na slobodu medija ili borbi za tu slobodu, već o sukobu dveju političkih struja u mađarskom korpusu - SVM Ištvana Pastora koja ima dominantnu podršku mađarskog biračkog tela i Mađarskog pokreta koji predvodi Tamaš Korehec i koji je, realno, takvu podršku nema - a koji se prelama i u Mađar Sou, odnosno Het Napu.

Sasvim konkretno, novinari i urednici koji se, kao, istrajno bore za slobodu medija, ipak su samo pobornici političke opcije Tamaša Korheca, za čijeg vremena na čelu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine su, konačno, i postavljeni na funkcije sa kojih bi sada trebalo da odu.

UNS i DNV, dakle, ne bi trebalo da se mešaju u jednu objektivno političku borbu, a upravo to su ovim saopštenjem uradili. Neprimišljeno, površno i brzopleto, jednom rečju na štetu stvarne slobode medija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси