Насловна  |  Актуелно  |  Досије "Утисак недеље" (2014)  |  Преиспитати одлуку о Утиску недеље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

01. 10. 2014.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Оливер Вујовић, генерални секретар Медијске организације за југоисточну Европу

Преиспитати одлуку о Утиску недеље

Медијска организација за југоисточну Европу (SEEMO) сматра да власници приватних медија, као што је телевизија Б92, могу да мењају свој програм у складу са економском оправданошћу.

 

Међутим, имајући у виду да је „Утисак недеље“ популарна и утицајна емисија у Србији, стиче се утисак да се укидање емисије на Б92 и покушај премештања на кабловски канал Б92 Инфо догодило под одређеним притиском, истиче за Данас Оливер Вујовић, генерални секретар Медијске организације за југоисточну Европу (SEEMO).

Он додаје да се мора испитати како и зашто је дошло до такве ситуације са емисијом ауторке Оље Бећковић. Према његовим речима, власници телевизије морају да схвате какву улогу свих ових година Б92 има на медијском тржишту у Србији, као и чињеницу да је националну фреквенцију добила управо због емисија од одређеног информативног значаја.

„Зато се поставља и питање очувања лиценце, уколико власници Б92 заиста намеравају да телевизија постаје претежно забавног карактера. Њихова је обавеза, као националног емитера, да емитују информативне емисије“, објашњава Вујовић.

Генерални секретар SEEMO се још једном пита зашто су се власници Б92 одлучили на такав потез ако се показало да је емисија популарна.

„Или је то извршено под одређеним притиском, али није јасно зашто власници прикривају такве притиске, или су самостално одлучили да се више не мешају у политичка дешавања у Србији, што би било штетно за значај какав има Б92“, оцењује наш саговорник.

Вујовић каже да забрињава осећај да су медији у Србији у последњих годину дана прилично „заборавили“ на то шта значе професионално извештавање и професионални стандарди.

Протест 6. октобра испред Београђанке

НУНС је јуче позвао новинаре да се окупе у понедељак, 6. октобра, у 21.00, испред зграде РТВ Студио Б, на тихи протест због „скидања“ са програма емисија „Сарапин проблем“ и „У центру“. НУНС сматра да је изменама програмске шеме и изостављањем ове две емисије, Студио Б знатно сузио простор за јавни дијалог. „На тај начин је гледаоцима ускраћена могућност да чују различита мишљења о најважнијим друштвеним темама“, наводи се у саопштењу НУНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси