Насловна  |  Актуелно  |  Досије "Утисак недеље" (2014)  |  Ко одлучује о судбини „Утиска недеље”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

03. 10. 2014.

Извор: Политика

Ко одлучује о судбини „Утиска недеље”

Рат саопштењима између Телевизије Б 92 и ПГ „Мрежа” због гашења култне емисије „Утисак недеље” која ове године прославља 24. рођендан, а последњих 12 година се емитовала на телевизији Б 92, јуче је ушао у нову, жешћу фазу.

Питер Ајнштајн, кога је интернационална медијска корпорација Антена група јуче именовала за директора за Србију и Црну Гору, и за кога запослени на Телевизији Б 92 тврде да је он био тај који је одлучио о судбини ове култне емисије, у разговору за наш лист каже да само од Оље Бећковић зависи даља будућност „Утиска недеље”.

На рођендану Прве српске телевизије у среду Ајнштајн није желео да разговара о томе због чега је менаџмент Телевизије Б 92 ауторки најгледаније емисије понудио да пређе на мање гледан информативни канал.

Теодор Киријаку, власник и генерални директор Антена групе, кратко нам је казао да се не бави емисијом „Утисак недеље” а од Сектора за комуникације и ПР Антена групе за југоисточну Европу добили смо одговор да Прва телевизија учествује у власничкој структури Телевизије Б 92 као мањински акционар. У том својству је и Питер Ајнштајн, директор Антена групе за Србију и Црну Гору, која је власник Прве телевизије, учествовао у разговорима о даљем емитовању емисије „Утисак недеље”, истиче се у овом саопштењу.

Из компаније Б 92 јуче је саопштено да се напори и предлози за побољшање сарадње са ауторком емисије „Утисак недеље” Ољом Бећковић и Продукцијском групом „Мрежа” нису показали успешним, да она својим изјавама нарушава професионалну етику како би дискредитовала Б 92 и да ће сарадња убудуће „представљати тежак изазов”.

Недуго потом огласио се и Веран Матић, главни и одговорни уредник информативног програма на Телевизији Б 92 који је рекао да није учествовао у састављању саопштења које је Б 92 објавио о „Утиску недеље”.

„Моје мишљење о овом питању јавности је већ познато, а као представник мањинског акционара Б 92 Труст у одбору директора, већ сам тражио одржавање седнице овог тела које би се одредило у вези са сарадњом са ПГ ’Мрежа' и при том захтеву ћу остати”, рекао је Матић.

Продукцијска група „Мрежа” и ауторка Оља Бећковић позвали су Телевизију Б 92 да објасни јавности да ли под „тешким нарушавањем етике” мисли на захтев да се ауторка и продукција за 24 сата изјасне о значајној новини за све – премештању најгледанијег програма на кабловску телевизију без концепције, гледаности и сигурне будућности.

Адвокат Горан Драганић, правни заступник ауторке емисије „Утисак недеље” Оље Бећковић, саопштио је да није постојала искрена намера руководства ТВ Б 92 у вези са наставком емитовања тог програма и позвао руководство да поштује закон, потписани уговор и углед куће коју представљају. „Нажалост, показало се да је једини циљ Б 92 у целој овој ситуацији био да се по сваку цену обустави и спречи емитовање ове емисије на националној фреквенцији. Из којих разлога, то најбоље зна руководство ове куће”, навео је Драганић у саопштењу.

Катарина Ђорђевић

-------------------------------------------------------------------------

Како је доказана веза Прве и Б 92

Упитан како је могуће да су одлуке о емисијама ТВ Б 92 доносили људи који руководе Првом телевизијом, професор др Раде Вељановски са катедре за журналистику Факултета политичких наука у Београду каже:

„У извештају о притисцима и контроли медија који је још 2011. године урадио Савет за борбу против корупције, у време када је на челу овог тела била Верица Бараћ, приказана је власничка структура две телевизије са националном фреквенцијом, ТВ Прва и ТВ Б 92, као објашњење зашто се у јавности сумња да је њихов власник исти. Те сумње никада нису званично потврђене, а тадашњи потпредседник савета Републичке радиодифузне агенције (РРА), Горан Караџић, више пута је изјављивао да према постојећој документацији та веза не може да буде доказана. Да је доказана, то би представљало кршење закона, јер по тадашњем Закону о радиодифузији било је забрањено да један власник има две или више телевизија са националном фреквенцијом. По новом Закону о јавном информисању то је сада могуће, објашњава професор Факултета политичких наука, Раде Вељановски.

– Нови закон предвиђа да један власник не може да има електронске медије чији укупни удео у публици износи више од 35 одсто. Теоријски, дакле, он сада може да буде власник и ТВ Прва и ТВ Б 92, што раније није било могуће. Он може да буде власник и свих пет телевизија са националном фреквенцијом уколико њихов укупни удео у гледаности не прелази 35 одсто. Проблематично је питање ко ће да утврђује то када је неко достигао тај проценат од 35 одсто, ко ће обављати истраживања о гледаности. Ти механизми у закону нису баш најбоље разрађени – истиче професор Вељановски.

Ако је власник ТВ Прве и ТВ Б 92 иста особа или група људи, онда власник Прве, може да ради са програмом Б 92 шта хоће. У нормалном и демократском свету претпоставља се да власник који купи неку телевизију неће мењати на њој оно што је најбоље без обзира на то што је он власник. Да ће и даље подстицати оне садржаје који су се већ афирмисали у публици и које публика очекује од те телевизије. Али за тако нешто не постоје никакве законске гаранције – каже професор Вељановски.

Ј. Чалија

-------------------------------------------------------------------------

Гашић: Премијер нема везе са укидањем „Утиска недеље”

Посланик НС Владимир Павићевић обратио се јуче на седници скупштине Србије министру одбране Братиславу Гашићу да му одговори зашто је господин Александар Вучић забранио емисију „Утисак недеље” на ТВ Б 92. Министар Гашић му је одговорио: „Премијер Александар Вучић се не плаши ниједне ТВ емисије, сматрам да он нема никакве везе са укидањем ’Утиска недеље’. То је мој став и сигуран сам у то милион одсто, немојте да подижете ватру.”

M. Ч.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси